Olvasói levél

2018.07.13. 14:29

Miért a nyugdíjfolyósító intézi a visszatérítést?

Érdekesnek találja olvasónk, hogy a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság intézi. a 20. életévnél fiatalabb, eredményes KRESZ-vizsgát letevők számára a pénzvisszatérítést.

bama.hu

Egységes ügyintézés: a járási székhelyeken is el lehet majd intézni azt, amit a megyeszékhelyeken

Amint arról a Dunántúli Napló nemrég beszámolt, ez év júliusától a 20. életévnél fiatalabb, eredményes KRESZ-vizsgát letevők számára kérelemre a tanfolyami költséget és a vizsgadíjat egyaránt visszatérítik. Ez teljesen rendben van, ha egyszer így szól a jogszabály.

Az nem tudható, mennyire győzi majd az említett igazgatóság a munkát, mivel meglehetősen leterheltek az ott dolgozók. Ezt abból gondolom, hogy én magam a 0.5 százalékos mértékű nyugdíjemelést – ami engem a nyugdíj melletti munkavégzés jogcímén megillet – az elmúlt évben december hónap közepén nagyjából nyolc hónappal később kaptam meg a korábbi évekhez képest.

Mindez az időbeli csúszás feltehetőleg annak tudható be, hogy a 0.5 százalékos nyugdíjemelés 2017. óta nem kérhető, hanem azt úgymond „hivatalból” állapítják meg. Ha jól emlékszem, 2016-ban, amikor a 2015. év után járó növelést utoljára kérhettem, a kérelmemre 8 napon belül választ kaptam, majd 11 munkanap alatt a határozatot meghozták és a különbözetet is hamar utalták. Ezekről az ideális határidőkről immár csak múlt időben lehet szólni.

A hivatalbóli eljárás miatt az ügyintézést az érintett nyugdíjasok számára nem kell elkapkodni. Már túl vagyunk az év felén, és a múlt évre vonatkozó emelésnek az én esetemben híre-hamva. Ha a nyugdíjfolyósító intézi a fiatalok KRESZ-es ügyeit, nekem talán a közlekedési hatóságnál kéne próbálkozni?

Háderer

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!