várfesztivál

2018.08.08. 17:30

Életre kel a középkor, s még egy ostrom is lesz

Közeledik a Tenkes alján az év legnagyobb rendezvénye, a Siklósi Várfesztivál. A történelmi falak között egész évben, de a leglátványosabban idén augusztus 10–12-ig kel életre a középkor. Péntektől vasárnapig napközben lovagitorna-bemutatók, zászlóforgatók, gólyalábasok, mesemondók, solymászbemutatók, a Siklósi Vár színjátszói, valamint udvari bűvész szórakoztatja majd a közönséget.

Zsiros Krisztina

A fesztivál keretein belül pénteken délután, fél négytől fúvószenekari találkozót rendeznek, amelyen öt fúvószenekar fog felváltva zenélni a nagyérdeműnek. Este könnyűzenei koncertek adják a hangulatot, olyan vendégek várják a közönséget, mint a Tajti Boy, az Irigy Hónaljmirigy és Szandi. A nap végén retro diszkó lesz.

Szombaton 10 órakor felvonulást rendeznek az összes résztvevő, hagyományőrző csapattal, lovasokkal, íjászokkal és harcosokkal.

– Ez a tavalyi nagy sikerű felvonulásnál is nagyobb attrakció lesz, az előző évi mintegy 60 hagyományőrző számát idén több mint 200-ra növeltük, reméljük örülnek majd a Siklósra érkezők ennek a látványosságnak is – mondta Szentgyörgyváry Péter várkapitány. A felvonulók a postától indulnak, az útvonal a várig most a várkerten át vezet majd a Fő utca javítása miatt.

A várudvarban egymás után váltakoznak majd a különböző programok, bemutatók, délután 17 órakor pedig szintén a várfesztivál egyik kiemelkedő eseménye kezdődik: a várostrom, amikor is az 1416-os bosnyák és az 1543-as török hadjárat egy-egy csatajelenetét idézik fel. Emellett egész nap látogathatóak lesznek a táborok: hitetlen, pogány, keresztény táborral várják a résztvevőket.

Este negyed hétkor újra kinyit a várkert és a Made in B, valamint Dzsiiza után 21 órakor lép színpadra a fesztivál fő fellépője, Majka és Curtis. A koncert után a várkapitány meglepetésével tarkított tűzijátékot csodálhatja meg a közönség, utána pedig DJ Kau veszi át a színpadot, hogy a kitartókat még egyszer megtáncoltassa. A rendezvény zárónapján, vasárnap lesz az egy az egy elleni, illetve 21 a 21 elleni nagy csata, az egész napos program végén pedig 16 órakor kiűzik a törököt a Siklósi Várból. A részletes programok a www.siklosivar.hu oldalon megtekinthetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!