komló

2018.08.30. 13:28

Üzemek, raktárak költöznek a fürdőbe

Megmenekül az enyészettől a Komló központjában lévő egykori Kossuth-fürdő épülete – közel négyszáz millió forintból felújítja és újra használható állapotba hozza az önkormányzat a városközpont nyugati peremén található bányászfürdőt.

W. K.

Az Altárói úton álló épület közel két évtizede funkció nélkül maradt, azóta folyamatosan pusztult. – A mintegy hétezer négyzetméter alapterületű ingatlan komoly értéket képvisel, sok helybéli érzelmileg is kötődik hozzá a bányászat révén, nem hagyhatjuk hogy az enyészeté legyen – hangsúlyozta Polics József, Komló polgármestere.

A mentésre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból elnyert 300 millió forintos támogatás nyújt lehetőséget. A pénzből az önkormányzat rendezi a fürdőépület környezetét, elbontják felesleges és használhatatlan építményeket. A környezet rendezése után teljes energetikai korszerűsítés következik.

A rendbehozott épület helyi vállalkozások inkubátorházaként fog működni. Az alapterület felére már rendelkezik szándéknyilatkozatokkal a város. A potenciális bérlők részben raktározásra, részben termelésre használnák a helyiségeket. Közülük a legjelentősebb cég 500 négyzetméteren könnyűipari üzemet nyitna az egykori fürdőben.

– Az első lépés az ingatlan megvásárlása lesz, mert a bányavagyon más darabjaival együtt ez is magánkézben van. A tulajdonossal a terv szerint év végéig lezárul az adásvétel. Utána írhatók ki a közbeszerzések, jövőre pedig elkezdődhet a felújítás – vázolta a menetrendet a polgármester. Az uniós támogatás nem fog minden költséget fedezni, ezért az önkormányzatnak is hozzá kell járulnia, erről hamarosan tárgyal a képviselő-testület.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!