járda nélkül

2018.09.26. 20:00

Életveszélyes a gyalogosoknak közlekedni a pécsi Magyarürögi úton

Több olvasónk is jelezte, hogy a járda hiánya és a száguldozó autósok miatt életveszélyes a Magyarürögi út Pécsett. Sebességkorlátozó táblák ugyan végig ki vannak rakva, de ez a sofőrök nagy részét nem érdekli.

Szabó Dániel

A megyeszékhelyen több olyan szűk utca is van, ahol járdák hiányában a gyalogosoknak és autósoknak muszáj megférniük közvetlenül egymást mellett. De ezek közül is kiemelkedik a nyugati városrészben található Magyarürögi út a maga majd három kilométeres hosszúságával. A Orfűre is vezető útszakaszon csak elszórtan található járda az autóút és a családi házak között. Végig 40-es sebességkorlátozó táblák figyelmeztetik az arra járó sofőröket, amit – a környéken lakók és az arra közlekedő olvasóink szerint – többen figyelmen kívül hagynak.

– A Magyarürögi út egyszóval: életveszélyes. A sofőrök nagy részét egyáltalán nem érdekli a sebességkorlátozó tábla – panaszolta lapunknak a Magyarürögi úton lakó, Graics Kinga – A környéken egyre több a kisgyermekes család, akiknek, ha ki szeretnének mozdulni a házból, akkor – járda hiányában – az út széli porban, libasorban van csak lehetőségük sétálni. Babakocsit tolni pedig gyakorlatilag lehetetlen, hiszen az egyik oldalon hatvannal száguldoznak az autók, a másikon pedig ott az árok – tette hozzá.

Egy másik, környéken élő hölgy szerint is veszélyes az útszakasz, ráadásul este a közvilágítással is problémák akadnak. – Három műszakban dolgozom, így többször csak éjszaka tudok hazajutni. Ilyenkor az út felső szakaszán szinte teljes sötétségben kell gyalogolnom, egyszer majdnem el is ütöttek az egyik kanyarban – mesélte lapunknak, Dani Ildikó.

Természetesen az autósoknál is érdeklődtünk a problémával kapcsolatban. Közülük páran bevallották, hogy valóban nem tartják be minden esetben a sebességkorlátozást, de általában csak minimálisan lépik túl. Viszont mindegyikük egyetértett abban, hogy mennyire idegesítő egy ekkora szakaszon végig negyvennel „lötyögni”, a megoldást pedig egy járda kiépítésében látják.

Több baleset is történt ezen a szakaszon

Legutóbb idén áprilisban történt baleset az útszakaszon, amikor egy 10 éves kislányt ütött el egy gépkocsi. A gyermek akkor szerencsére megúszta súlyos sérülés nélkül. A Magyarürögi úton élő Graics Kinga is szemtanúja volt egy esetnek. Elmesélése szerint egy fiatalember teljesen szabályosan, az út baloldalán haladva sétáltatta a kutyáját, amikor is egy nagy sebességgel, szemből érkező autós lassítás nélkül elcsapta az ebet, majd továbbhajtott. A rendőrség véleményét is kikértük az üggyel kapcsolatban, akiktől egyrészt azt a választ kaptuk, hogy a rendőrség a sebességtúllépést a közlekedésbiztonsági helyzetnek megfelelően ellenőrzi. Másrészt felhívták figyelmünket egy nemrég kiadott közleményükre, amiben kiemelik, hogy a közlekedők egy része csak addig tartja be a szabályokat, amíg úgy érzik, hogy a hatóság látótérben vannak. Ennek fényében pedig a sebességellenőrzés módjáról, sűrűségéről és tapasztalataikról nem kívántak tájékoztatást adni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!