szigetvár

2018.09.16. 10:55

Idővel jó barátokká váltak

Véget ért az a több mint egy évig tartó, testvértelepüléseket összekötő Interreg projekt, amelyben a horvát Eugena Kumičića általános iskola és a szigetvári Dél-Zselic Tinódi Lantos Sebestyén Általános Iskola diákjai ismerhették meg közelebbről egymást.

T. V.

A határon átívelő STILL elnevezésű projekt célja az volt, hogy növeljék az oktatási intézmények szerepét és helyi tudásbázist alakítsanak ki sport- és kézművestananyag modernizálásával. Mindez a vállalkozóvá válás elősegítésével Szigetváron és Slatinán.

A szerdai szigetvári zárórendezvényen a magyar és horvát meghívottak előtt Keszeg Károly szakmai igazgatóhelyettes képviselte a Szigetvári Tankerületi Központot. Beszédében kiemelte a két iskola együttműködése hosszú évekre nyúlik vissza. Szigetvár városát 2009 áprilisában kereste meg Slatina városának küldöttsége, hogy közösen vegyenek részt az Europai Unió által kiírt, úgynevezett IPA projektben. Többszöri egyeztetés és találkozás után összeállt az a csapat mindkét oldalon, akik felvállalták a projekt lebonyolítását. Az elmúlt években a két intézmény szoros partnerkapcsolatot – szinte barátságot – alakított ki egymással, és jelentős mértékben tudták fejleszteni iskolaépületeiket és taneszközeiket is.

A most lezárt projekt okán több szakmai program valósult meg, mely az iskolák tanulóit és tanárait egyaránt fejlesztette. A diákok és a pedagógusok megismerkedhettek a horvát és a magyar kultúra értékeivel, egymás szókincsét is bővítették. A közös programok és versenyek egyaránt közelebb hozták egymáshoz a résztvevőket. Az iskolák interaktív táblákkal, projektorokkal bővültek, kézműves eszközökkel gyarapodtak. Továbbá a fejlesztéseknek köszönhetően a diákok jobb, modernebb körülmények között sportolhatnak.

Kézműves tanterv segíti a közös tanulást

Azt, hogy mire vonatkozott a STILL mozaikszó, a szigetvári iskola igazgatója, Deichlerné Könyves Ildikó ismertette. A sport, a hagyományok, az információs és kommunikációs technológiák, a nyelv és a tanulás mind központi részét képezték a projektnek. A szigetváriak többek között a Tinódi napra hívták meg a slatinai gyerekeket, míg a horvátok az iskola napjára invitálták a magyar diákokat. A szigetvári általános iskola kézműves tantervet is készített, mely kapcsán a néphagyományokkal ismerkedtek meg a tanulók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában