Baranyai körkép

2018.09.19. 11:30

Támadásba lendültek a büdös bogarak

Beköszöntött az ősz, ismét támadásba lendültek a poloskák – károsítják a zöldségeket, gyümölcsöket, kellemetlen a lakásban a jelenlétük. Védekezni ellenük nemigen lehet.

W. K.

Az idén se kerülte el a poloskainvázió Baranyát – a rovarok egyre nagyobb számban jelennek meg a lakásokban, és nem kevés kárt okoznak a kertekben. A zöldségből, gyümölcsből kiszívják a számukra fontos nedvdús táplálékot, bűzös váladékot eresztenek vissza, apró foltokat hagyva maguk után – a termést tönkretéve.

Előszeretettel telepszenek rá többek között a paradicsomra, a paprikára, az almára, a körtére, kedvelik a bogyós gyümölcsöket és az uborkát is, de a dísznövényeket is megtámadják. Megelőzési céllal védekezni ellenük nemigen lehet, amikor már megjelennek, rövid hatású rovarölő szerekkel lehet némi eredményt elérni – ám ha a kertszomszéd nem teszi ugyanezt, hatástalan a próbálkozás.

Szakemberek szerint a poloska terjedésének egyelőre semmi nem jelent akadályt, a nemzetközi kereskedelemmel pedig újabb „utánpótlás” érkezhet. A növényeket károsítók közül az utóbbi években három faj telepedett meg hazánkban – a zöld vándorpoloska és a levéllábú poloska mellett újabban felbukkant márványos poloska is gyorsan teret hódít.

A büdös bogarak az első fagyokig folytatják a szabadföldi táplálkozást, azt követően száraz, meleg helyre vonulnak, áttelelni. Nem csak a természetben próbálnak búvóhelyet találni – szívesen húzódnak be a házakba, lakásokba, az ablakon, ajtón, szellőzőn keresztül. Nem jelentenek veszélyt az emberekre, jelenlétük mégis kellemetlen. Távol tartani őket nem könnyű, de tehetünk óvintézkedéseket. Szakemberek azt tanácsolják, lehetőleg a kora reggeli és az esti órákban szellőztessünk – a nap hűvösebb időszakaiban ugyanis a poloskák nem aktívak. Amint azonban kicsit magasabb a hőmérséklet, a legapróbb résen is berepülnek. A szúnyogháló védelmet jelenthet, emellett gyakran célszerű porszívózni a rejtett zugokban is, így a poloskák elfoghatók. A vegyszeres irtás jellemzően nem hatékony.

A büdös bogár emberre veszélytelen. Mivel szúró-szívó szájszerve van, előfordulhat, hogy az embert megcsípi, ez azonban ritka, és csak akkor fordulhat elő, ha közeledésünket támadásnak veszi. A bűzmirigye miatt, és főként azért, mert behurcolt faj, Magyarországon nincs természetes ellensége. Mivel a lakás egyáltalán nem a megfelelő közeg a poloskának, elszaporodni nem fog, legfeljebb megpróbál áttelelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!