pécs

2018.09.26. 07:00

Vannak, akik már fűtenek: lassan elstartol a szezon

Hideg széllel, esővel köszöntött be az ősz. Lassan elindul a fűtési szezon. Több lakásban a hétvégén már elindították a gázkészülékeket, befűtöttek a vegyes tüzelésű kazánokban.

A hidegfront betörésével egyelőre időlegesen, mégis radikálisan megváltozott az időjárásunk. A szekrényekből előkerültek a hosszúnadrágok, pulóverek, kiskabátok, míg a polcok aljára helyeződnek a nyári ruhák, s bizony elindultak a kazánok is.

– Hétfő délig egy épület kérte a fűtés elindítását – mondta el a Dunántúli Napló megkeresésére Rozsos Rózsa, a megyeszékhely távhőszolgáltatását biztosító PÉTÁV Kft. PR-menedzsere. Hozzátette: minden lakóközösség függetlenül attól, hogy rendelkezik-e megállapodással vagy sem, a képviselőik útján rendelkezhet a fűtés indításáról, illetve leállításáról.

Korábban a távhőszolgáltatók szeptember tizenötödikén indították el a távfűtést, ami a következő év május tizenötödikéig tartott. Volt olyan év, mikor a vénasszonyok nyara elhúzódott és még októberben kellemes, kora nyárias időben volt részünk. Ilyenkor a panellakásokban élőknek hosszabb utánajárásukba került, mire el tudták érni, hogy erre az időszakra lekapcsolják a fűtést.

Jelenleg a pécsi távfűtött lakóépületek 97 százalékának olyan megállapodása van a PÉTÁV Kft.-vel, amely leegyszerűsíti a fűtésindítási, -leállítási eljárást a fűtési időszak elején és végén. A lakóközösségek felhatalmazása alapján a cég az időjárási viszonyoktól függően helyezi üzembe, illetve üzemen kívül a fűtőberendezések központi elemeit. Így a fogyasztók a hőszolgáltatást anélkül tudják igénybe venni, hogy a lakótársakkal folyamatosan egyeztetni kellene az épület fűtésének beindításáról és leállításáról. A megállapodással rendelkező épületeknél a PÉTÁV Kft. akkor indítja el a fűtésszolgáltatást, ha a napi átlaghőmérséklet tizenkét fok körüli értékre csökken.

Néha leragadnak a szelepek

Pécsen 31.513 távfűtött lakás és közel 1000 egyéb felhasználó van, tudtuk meg a PÉTÁV Kft. PR-menedzserétől, Rozsos Rózsától. A korábbi évek tapasztalatai alapján a nyári leállást követően a hőközpontok és hőfogadók üzembe helyezésekor az épületek központi fűtési rendszereinek egy részében mutatkozhatnak ilyenkor hiányosságok. Például, ahol a nyár folyamán a lakásokban fűtéskorszerűsítést, átalakítást végeztek, légtelenítési problémák léphetnek fel, ahol pedig a termosztatikus szelepeket zárt állapotban tartották, előfordulhat a szelepek leragadása. Ahhoz, hogy PÉTÁV szakemberei a légtelenítést el tudják végezni, a fűtés elindításakor a radiátorszelepeket nyitott állásban kell hagyni.

Hétvégére újabb lehűlés érkezik

A héten egész a hétvégéig bezárólag napos idő ígérkezik, közölte lapunkkal az időkép.hu meteorológusa. Kedden lehet még szeles napunk, szerdától azonban a szél is veszít erejéből, és a napsütés veszi át a főszerepet. Az elkövetkező napokban hideg reggelekre számíthatunk, 4-5 fokig is lehűlhet hajnalban a levegő. Délutánonként azonban pár fokot melegszik az idő, csütörtökön és előreláthatólag pénteken is 20 fok körüli maximumokat mérhetünk. Csapadék péntek estig nem várható. Vénasszonyok nyarára, tartós melegedésre mégsem készülhetünk, mivel hétvégére újabb lehűlés, csapadékosabb idő érkezik.

– Belátható időn belül a 20 fokoktól is elbúcsúzhatunk – tette hozzá az időkép.hu meteorológusa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!