közlekedés

2018.10.09. 20:00

Hiába a tiltás, sok autós nem is figyel a táblákra

A pontos időpontot nem árulta el a pécsi városháza, hogy mikor élesítik a mindent látó kamerákat a belvárosban, azonban az kiderült, az élesítés után a papíralapú behajtási rendszert nem vezetik ki, hanem az egy plusz opcióként tovább működik.

Zs. J.

Fotó: Laufer László

Sokan autóznak át a Fürdő utcán, pedig tábla tiltja az áthajtást, és a sofőröket az sem tartja vissza, hogy egy feltűnő piros táblát is kihelyeztek: Kamerával megfigyelt terület. A napokban egy közterület-felügyelő figyelmeztetett egy autóst a Munkácsy utcában, amikor éppen a Fürdő utcából kanyarodott ki, hogy nem sokáig lesz ez így, mert október közepétől élesítik a mindent látó, rendszámfelismerő kamerákat a belvárosban.

Húsz éve védik Pécs történelmi belvárosát és az ott élőket az autós forgalomtól, ugyanakkor eddig nem voltak pontos adatok arról, hogy a forgalomcsillapított övezetekbe mennyien hajtanak be, és hogy a vezetők rendelkeznek-e érvényes behajtási engedéllyel. A pécsi önkormányzat egy olyan kamerarendszer kiépítéséről határozott, amelynek segítségével pontos képet kaphatnak a kialakult helyzetről. A város két éve kötött szerződést a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-vel, hogy egy pilot-projekt keretében 19 rendszámfelismerő kamerát telepítsen a belvárosba.

A kamerarendszer idén tavasszal még próbaüzemben működött, mint megtudtuk, jelenleg Budapesten követik nyomon a felvételeket. Itt gyűjtik össze folyamatosan az adatokat, a nap 24 órájában. Sajnos a tapasztalatok továbbra is azt mutatják, hogy a védett övezetekbe behajtók aránya rendkívül magas. A rendszer a próbaüzem alatt többször volt segítségére a nyomozó hatóságnak, más jellegű, nem közlekedési bűncselekmények vizsgálatában.

Arra a kérdésünkre, hogy igaz-e az a hír, miszerint október közepén élesítik a rendszert, azt a választ kaptuk a városházától: a közlekedési szabályok megszegésével kapcsolatos szankcionálás időpontjáról még nem született döntés. Annyit sikerült megtudnunk, hogy az élesítés után a papíralapú behajtási rendszert nem vezetik ki, hanem az egy plusz opcióként, párhuzamosan működik majd a rendszámfelismerő kamerák mellett.

Tizenkilenc kamera figyeli a forgalomcsillapított övezetet

Összesen tizenkilenc rendszámfelismerő kamerát szereltek fel a cég szakemberei Pécs belvárosának forgalomcsillapított utcáiban, amelyek továbbítják a felvételeket a központba.

Három kamerát a Nagy Flórián utca–Király utca kereszteződésében, kettő-kettőt a Majorossy Imre utca–Ágoston tér, Irgalmasok utca–Citrom utca, Ferencesek utcája–Alkotmány utca és a Hunyadi János utca–Aradi vértanúk útjának a kereszteződésében helyeztek el. A Papnövelde köz–Papnövelde utcában, az Anna utca–Majorossy Imre utca, a Majorossy Imre utca–Király utca, a Várady Antal utca–Mátyás király utca, a Jókai utca–Teréz utca kereszteződésében és a Fürdő utca, Graz tér és az Esze Tamás utcában egy-egy berendezés figyeli a forgalom alakulását az adott övezetben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!