Harkány

2018.10.15. 17:30

Több százan párbajoztak az egyik legkedveltebb étellel, a lecsóval

Második alkalommal rendezték meg Harkányban a Lecsópárbajt. A tavalyinál jóval többen vettek részt a főzőfesztiválon, amelyre szombaton délután az időjárás is áldását adta. A hangulat korántsem volt paprikás, nem úgy, mint a bográcsban fortyogó tucatnyi lecsókülönlegességnek.

Zs. K.

A harkányi lecsópárbajnak nem kellettek évtizedek ahhoz, hogy kinője magát a rendezvény, már az idei, második alkalommal megszervezett főzőversenyen is annyian vettek részt, hogy a szervezők szerint előfordulhat, jövőre új helyszínt kell keresni a mostani, a művelődési ház mögötti terület helyett. A rendezvényt tavaly és az idén is az október 16-i élelmezési világnap apropóján tették éppen október közepére. Ez a nap pedig jó alkalomnak bizonyult arra, hogy a helyi és környékbeli lakosságot egy jó hangulatú lecsópárbajra hívják.

Az idén a nevezett csapatok összesen 15 féle lecsót készítettek el és kínáltak a zsűrinek, akik mind a tálalást, mind az ízvilágot pontozták. Az első helyezést a harkányi Kitaibel Pál Általános Iskola 3. a osztályának szülői csapata nyerte, természetesen az iskolások szorgos és lelkes segítségével.

– A lehető legkülönfélébb ízvilágú lecsókat kóstolhattuk meg. Volt aki kolbásszal, volt, aki teljesen vegán készítette az ételét, emellett volt, aki tarhonyával, más kenyérrel, vagy éppen tojással kínálta az egyik legegyszerűbb, legolcsóbb és legfinomabb magyar ételt – mondta Márton Béla zsűritag.

Az elkészült ételek bírálata teljesen anonim módon történt, sorszámokkal azonosították az eléjük került ételeket, amely alapján az első három helyezett csapat lecsója tálalásban és ízben is a legjobb volt. A zsűri egy különdíjat is kiosztott az egyik csapatnak, amelynek lecsója ugyan nem kifejezetten volt a legjobbak között, ám a tálalása megérdemelt egy kiemelt helyet a többi közül.

Amíg a szülők főztek, addig a gyerekek pónilovon lovagolhattak az Apró Paták Lovas Egyesület jóvoltából, illetve a legkisebbeket játszószőnyegek és fa népi játékok várták. A kora délutáni kezdéskor hamar megtelt a tér, hiszen Buday Péter chef várta az iskolásokat.

„Majd a Buday” megmutatta, hogy kell főzni a finomságokat

A képernyőről már jól ismert chef, Buday Péter, az általános iskolásoknak a Menő Menza projekt keretében tartott látványfőzést a fesztiválon. A harkányi Kitaibel Pál Általános Iskola diákjait a projekt keretében az eddigieknél is egészségesebb táplálkozásra és életmódra nevelik, a Menő Menzát a Szebb Jövő Alapítvány az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program egy pályázatán elnyert 20 millió forint támogatásból valósítják meg. A támogatásból a konyha új eszközöket és berendezéseket kapott, emellett pedig a tanórák keretein belül és kívül is ismeretterjesztő, játékos feladatokkal és családi programokkal próbálják a gyerekekben erősíteni az egészséges táplálkozás alapjait és annak fontosságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!