baranyai körkép

2018.10.01. 17:30

Többször is mennek a tartozásért a szemétdíjbeszedők

A szemétdíj-hátralékot felhalmozó ügyfeleket személyesen keresik fel otthonaikban a díjbeszedők – a munkát Baranyában is megkezdték. A hátralékkezelők fényképes dokumentummal igazolják kilétüket.

Wald Kata

Fotó: Löffler Péter

A napokban kerültek a postaládákba a tavalyi utolsó és az idei első negyedévre vonatkozó hulladékszállítási díjakról szóló számlák. A kísérőlevél szerint a hátralékok kezelésében újítást vezetett be a Nemzeti Hulladékgazdálkodási és Koordináló Zrt. (NHKV Zrt.) – a tartozást felhalmozókat díjbeszedők keresik fel személyesen. Olvasóink közül többen attól tartanak, lesznek, akik visszaélnek majd a közszolgáltató nevével, és pénzt csalnak ki a gyanútlan ügyfelektől.

Az újítással kapcsolatban az NHKV Zrt. sajtóosztálya a következőkről tájékoztatta lapunkat: 2018. január 1-jétől a Közszolgáltatási Díjhátralék-kezelő Konzorciumot bízták meg az ügyfélszolgálati, illetve a díjhátralékok beszedésével összefüggő feladatok ellátásával.

– Ezáltal a számla esedékességét követően fennálló tartozás befizetését az ingatlanhasználókat személyesen felkereső hátralékkezelők közreműködésével biztosítjuk, amellyel a díjfizetési kötelezettség elmulasztásából adódó kellemetlenségeket kívánjuk minimalizálni, illetve a tartozások rendezését megkönnyíteni – hangsúlyozták. Hozzátéve, hogy a hátralékkezelők közreműködésével megfizetett tartozások esetén késedelmi kamatot és behajtási költség-átalányt nem számítanak fel.

A díjbeszedők minden esetben fényképes igazolvánnyal igazolják kilétüket. A személyes felkeresés során az NHKV Zrt. által előállított, a kiegyenlítetlen számlával mindenben megegyező, szigorú számadású egyedi bizonylat, úgynevezett „Beszedési értesítő” alapján jogosultak készpénzben a díjtartozás teljes összegének átvételére, részteljesítésre azonban nincs mód. A hátralékkezelő a készpénz átvételét a „Beszedési értesítőn” aláírásával igazolja, amelyet átad az ingatlanhasználónak. Ha a megadott címen nem találják az ügyfelet, értesítik az újabb látogatás időpontjáról.

Készpénzben kérik a hátralékot

A hátralékkezelők Pécsett is megkezdték a munkát – Baranyában a feladattal megbízott alvállalkozó a „Felsőszentiváni” Plusz-Profit Bt. (6500 Baja, Árpád tér 1., e-mail: [email protected]). A hátralékkezelők 9–19 óráig kísérlik meg felkeresni az érintett fogyasztókat, fényképes igazolvánnyal és megbízólevéllel igazolva magukat. Sikertelenség esetén értesítést kap a fogyasztó – ezen a hátralékkezelő munkatárs neve, telefonszáma és a legközelebbi felkeresés időpontja található. Ez esetben az ügyfélnek lehetősége nyílik a díjbeszedővel felvenni a kapcsolatot.

A hátralékkezelőknél az elmaradás készpénzben történő kifizetésén kívül lehetősége nyílik a fogyasztóknak, hogy a számlázást érintő esetleges változásokat jelezzék (pl. az ingatlant eladták, házszámváltozás történt, a fogyasztó elhunyt, stb.). Pécsett jelenleg egy munkatárs dolgozik – az NHKV Zrt. által kiadott beszedési értesítők mennyisége határozza meg a dolgozói létszámot, mely adott városra vonatkozóan negyedévente változhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!