múltidéző

2018.11.20. 14:00

30 éve írtuk: punkok dobtak le egy embert a felüljáróról

Lázadó tarajosok piát kínáltak, három suhanc pedig gyógyszertár födémjét gyújtogatta, miután megírták a leckét. Ezt írta a Dunántúli Napló 1988. november 20-án.

dg (forrás: Dunántúli Napló)

A Dunántúli Napló 1988. november 20-i számában két meghökkentő korabeli bűnügyi jegyzőkönyvet is szemléz, amely egyrészt szép lenyomatát jelenti az akkori korszaknak, másrészt abba is betekintést nyújt, hogy a rendőrség a kellő részletességgel a sajtó elé tárta az akkori ügyeket.

A Krimileckék – ijesztésül címmel megjelent cikk már ebben a két szavában is orientálja az olvasót, de az azt követő két történet, amely a megjelenés előtt néhány héttel esett meg, egy rossz Szomszédok-epizód jelenete is lehetne akár.

Punkok dobtak le egy férfit a felüljáróról

A lap idézi a rendőrségi jegyzőkönyvből, hogy november 5-én este, a Megyeri úti felüljárón három, szögekkel kivert bőrzekés, felstruccolt hajú, neo-forradalmár, alias punk, körbefogott egy járókelőt. (Reméljük a szerző itt nem a Kispál és a Borz korabeli dalára asszociál a Forradalmár* szóval.)

— Igyál haver – nyújtotta felé az egyik a borosüveget.

— Nem kell.

— Mi van, nem bírod a cefrét?

— Nem kell.

— Azért, mert mi ilyenek vagyunk . . .

— Pontosan.

Ez utóbbit nem kellett volna mondani. Egy-két ütés után a punk-fiúk elkapták a járókelőt, s ledobták a felüljáróról. A szerencsétlenségben a szerencse: a hétméteres zuhanás után a sértett életben maradt, bevonszolta magát a pécsi nagyállomásra, ahol mentőt hívtak, s irány a 400- ágyas klinika.

Használható személyleirás birtokában az illetékes nyomozók éjt-nappallá téve dolgoznak. Az ügynek nincs tanulsága. (?)

Gyógyszertár födémjét gyújtogatták, miután megírták a leckét

Egy további tanulságos történettel is megörvendeztetett minket a Dunántúli Napló november 20-i száma 1988-ban. Pár suhanc gyújtogatott, majd azért nem hívták a tűzoltót, mert nem tudták, hogy vajon a 05, a 04, vagy a 07 e a számuk. De nézzük a sztorit:

„A bűnügyi jegyzőkönyvben furcsán hatnak az ákombákom aláírások; általános iskolás kisfiúk, remegő kézzel írt autogramja. Ők hárman gyújtották föl a pécsi, Hajdú Gyula utcai (ma Aidinger János út – a szerk.) épülő gyógyszertár födémszerkezetét. A kár háromszázezer forint.” Idézet egyikük vallomásából:

„Megcsináltam a házi feladatomat, majd lementem játszani a fiúkkal. Gyufát vettünk, mert ki akartuk próbálni azt, amit már egyszer láttunk, hogy ha a furnérlemez ég, akkor nagyokat szikrázik. A gyógyszertár tetőterében két barátom hulladék lemezeket gyújtott meg, s a falhoz csapkodták. A szikrákon szórakoztunk. Én a bejárati ajtó mellett lógó kátránypapírt gyújtottam meg, nagyon pici lánggal égett, akár a gyufa. Nem is törődtem vele, csak akkor, amikor egyre melegebb lett a hátam mögött. A kátránypapír begyulladt. Megpróbáltam eloltani, de nem sikerült. Egyik barátom odajött segíteni, a másik meg csak röhögött. A tetőteret ő hagyta el először, én csak akkor mentem le, amikor a lángok már teljesen elharapóztak, s a ruhám is egy-két helyen lángot fogott... Gondoltuk, a szemben lévő telefonfülkéből felhívjuk a tűzoltókat, de nagyon meg voltunk ijedve, s nem tudtuk, hogy vajon a 05, a 04, vagy a 07 e a tűzoltóság száma.

Egy polskis néni jött arra, ő segített. Közben nagy tömeg gyűlt össze s megbeszéltük, hogy amíg a tűzoltók és a rendőrök kijönnek, mit fogunk mondani. Hogy csak láttuk a tüzet, s megpróbáltuk oltani...„

 

*És akkor egy 1988-as Kispál-felvétel:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában