közlekedés

2018.11.03. 07:00

A kerekesszékesek komoly problémákkal is szembesülhetnek

Hazánkban közel félmillió fogyatékos ember él, közülük 235 ezren mozgássérültek. A legutóbbi népszámlálási adatok alapján több mint felük érzi úgy, hogy korlátozva van a mindennapi életében, ötödük pedig úgy, hogy az önállóságában is. Ez jelentheti azt, hogy nehezükre esik eljutni A pontból B-be.

Bátonyi Donát

A fentiek miatt határoztunk úgy, hogy utánajárunk: Pécsett mikkel kell szembenéznie egy mozgássérült embernek. Találkoztunk Schultz Gáborral, és elkísértük őt egy teljesen megszokott hétköznapi útján, hogy testközelből átélhessük, amit ő.

– Két éve költöztem le Budapestről ide Pécsre, a párom és munkám miatt. Nem voltak zökkenőmentesek az első hónapok. Egy mozgássérült embernek nagyon sok mindenhez hozzá kell szoknia, ha új helyre költözik, olyan dolgokhoz is, ami egy teljesen egészséges ember számára evidens lehet. Ilyen például a tömegközlekedés – mondja, miközben lassan közelítettünk az uránvárosi buszmegálló felé.

Megkérdeztük tőle, hogyan lehet ma Magyarországon egy mozgásában korlátozott embernek települések között utazni.

– Ez szerencse és hálózat kérdése – válaszolta mosolyogva. – Autóval a legkönnyebb természetesen, de autója nem mindenkinek van, többek között nekünk sincs. Ha vissza szeretnék utazni Pestre az édesanyámhoz, akkor a MÁV-nak napokkal előre be kell jelenteni. Ez már csak azért sem életszerű, mert gyorsan változhat a helyzet, s akkor ugrott minden. A vasúthálózat akadálymentesítése még nagyon messze van tehát. A Volánnál hasonló a helyzet.

Beszélgetésünk közben begördült az alacsony padlós busz, amire könnyedén felfértünk mindketten. Egy rövidebb utazás után el is jutottunk az Árkádhoz, ahova bevásárolni indultunk.

– Sajnos a kisebb nonstopokban nem igazán férek el a kerekesszékemmel, ezért csak a nagyobb bevásárlóközpontok jöhetnek szóba, ha venni szeretnék valamit. Kifejezetten örülök, hogy egyre több az önkiszolgáló pénztár, így sokkal könnyebben el lehet férni, és nem tűnik el az ember két bevásárlókocsi között, ami klausztrofóbiások számára igazán kellemetlen – árulta el Gábor, majd hozzátette: összességében pozitívan csalódott Pécsben, mert sokat hallani, hogy vidéken kevés kezdeményezés van a mozgáskorlátozottak felé.

Természetesen hiányosságok így is akadnak: sétánk során volt olyan járdaszakasz, aminek csak az egyik vége van akadálymentesítve, ezért gyakran vissza kell fordulni és egy alternatív útvonalat keresni. Vagy amennyiben egy belvárosi étterembe szeretne enni egy mozgássérült, kellemetlen helyzetekbe is belefuthat, mivel kevés a teljesen akadálymentesített vendéglátóhely.

A kosárlabda náluk nem csak a versenyzésről szól

A Baranya Megyei Kosárlabda Szövetségben az elmúlt évben elhatározták, hogy megszerveznek Pécsett, Baranyában is egy kerekesszékes kosárlabdacsapatot, azzal a céllal, hogy megmutassák a helyi sérült embereknek a sportolás szépségét, lehetőségét, egy támogató csapathoz való tartozás érzését, példát a sorstársaknak és az épek társadalmának egyaránt.

Ezen törekvésükkel összhangban 2017 őszén Pécsett megszervezték a Kerekesszékes Magyar Kupa döntőjét, majd ezt követően megkezdték a csapat tagjainak toborzását. Idén május óta már heti rendszeresség tartanak edzéseket. Az idei év a felkészülésé, jövő évben szeretnének elindulni a kerekesszékes magyar bajnokságban. A versenysport és a tömegsport egyaránt fontos számukra. Vannak játékosok, akiknek a válogatottság, a paralimpiai részvétel a célja, míg másoknak a mozgás öröme és a csapathoz való tartozás a fontos.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában