duna

2018.11.23. 14:19

Áll a hajóforgalom, ráadásul leszakadt a szigeti komplejáró vége Mohácson

Hiába esett némi csapadék az elmúlt napokban, annak nem volt hatása a Duna vízállására. Az alacsony vízállás miatt leszakadt a szigeti oldalon a komphoz vezető lejárat vége. A halaszthatatlan javítás 53 millió forintba kerül, az önkormányzat a Belügyminisztériumhoz fordul segítségért.

M. B. (forrás: Mohácsi Újság.hu)

Fotó: Löffler Péter

A Dunán eddig sohasem tapasztalt rendkívül alacsony vízállás sajnos a városnak is kárt okozott: beszakadt a komphoz vezető rámpa vége a szigeti oldalon.

A kompközlekedés biztonságának fenntartása miatt a javítás halaszthatatlan. A beavatkozás 53 millió forintba kerül. Mivel az önkormányzat csak a munkák egy részét tudja saját forrásaiból finanszírozni, azt tervezik, hogy a Belügyminisztérium ilyen, előre nem látható károk helyreállítását szolgáló vis maior alapjához fordul támogatásért, 37 millió forint vissza nem térítendő támogatást kérve.

A pályázat beadásáról a jövő szerdán esedékes képviselő-testületi ülésen dönthetnek.

Ilyen jellegű beavatkozásra három évvel ezelőtt a városi oldalon került sor, akkor a kompkikötőt 6,5 méterrel hosszabbították és erősítették meg, amihez mintegy 2500 tonna követ használnak fel. Ahhoz, hogy a kövek a helyükön maradjanak, úgynevezett szádfalat építettek. A munka időtartamára az érintett részen elrekesztették a folyót.

Ezt megelőzően két alkalommal, az 1990-es, majd a 2000-es évek elején a révátkelő felújításakor a rámpavég megerősítésére együttesen már több mint négyezer tonna követ hordtak a Dunába – csak miután akkor nem volt, ami a követ megtámassza, fokozatosan elnyelte azokat a meder iszapja.

Állnak a hajók

A folyó vízszintje Mohácsnál az egy métert sem éri el. A hajóforgalom hónapok óta szünetel, ami súlyos károkat okoz, a betakarított gabona jelentős része raktárakban áll.

A nyár második felétől október végéig szinte egyáltalán nem volt csapadék a Duna vízgyűjtő területén. Emiatt októberben minden idők legalacsonyabb dunai vízállását jegyezték fel az ország számos pontján, köztük Mohácson is. Hatvan centimétert mutatott a mérce, kevesebbet, mint 2013-ban, amikor az eddigi negatív rekordot regisztrálták.

A folyó vízállását – a levegő hőmérséklete mellett – a csapadék mennyisége befolyásolja, ám az sem mindegy, hol és mi esik. A Duna szempontjából lényegében mindegy, hogy a magyar szakaszon esik-e az eső, az nincs hatással a víz mennyiségére, így az elmúlt napok itthoni csapadékosabb időjárása sem volt.

Gazdasági következmények is vannak

Mindennek a fuvarozók látják a legnagyobb kárát, mivel a folyó alacsony szintje miatt hónapok óta áll a hajóforgalom. A Magyarországon termelt búza és kukorica nagy része folyami útvonalakon, elsősorban a Dunán hagyja el az országot, a mivel a folyó várhatóan csak több hónap múlva lesz ismét hajózható, addig a fuvarokat főleg közúton és csak jóval drágábban tudják elszállíttatni. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke, Petőházi Tamás elmondta: nyár óta egyetlen rakomány gabona sem hagyta el az országot a Dunán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában