arckép

2018.11.25. 20:00

Földényi Gabriella vezeti immár a Pécsi Jótékony Nőegyletet

Földényi Gabriella az új elnöke a Pécsi Jótékony Nőegyletnek, az ország egyik legpatinásabb civil szervezetének. A szerény körülmények között élő gyermekeket megsegítő hölgyek most az éves nagy eseményükre készülnek, december 2-án lesz a „...nekem nincs ebédem…” adománygyűjtő gálaműsoruk.

Mészáros B. Endre

Fotó: Löffler Péter

– Mióta működik Pécsett Jótékony Nőegylet?

– A első Pécsi Jótékony Nőegyletet 1871-ben alapították elődeink, aztán a jószolgálati célú közösség 1949-ig tevékenyen működött. Huszonegy évvel ezelőtt, 1997-ben Kittkáné Bódi Katalin egy baráti közösség hölgy tagjaival alapította újra a nagy múltú egyesületet.

– Mikor volt a vezetőségváltás?

–Ez év tavaszán Kittkáné Bódi Katalin barátnőm az egyesület nevében arra kért fel, hogy folytassam az elért sikerek mentén a Nőegylet vezetését.

– Közismert a támogatásra szoruló gyerekekért végzett munkájuk. Mit jelent ez pontosan?

– A fő tevékenységünk lassan másfél évszázada a nehéz körülmények között élő gyerekek támogatása. A városban 128 tanulónak fedezzük az iskolaévben a tízórai-, ebéd- és uzsonnaköltségét, átlagosan havi tízezer forintot, ami együttesen több mint tízmillió forintos összeg évente. Ugyan az állam is szociális hálót fon a védelmükre, de mi ez alá szövünk egy még sűrűbbet, hogy senki se maradjon ellátás nélkül.

– Ez hatalmas összeg. Az egészet adakozásból teremtik elő?

– Igen, mert mindig frissülő csapatról, sikeres hölgyekről van szó. Jelenleg 33-an vagyunk úgy, hogy nem toborzunk, agitálunk senkit, önként jönnek az új tagok. Nőegyleti hölgyek ajánlásával lehet csak közénk csatlakozni. Jelenleg az egész társaság lelkesen készül a jótékonysági gálaestünkre.

– Mi december 2-án a program?

– A pécsi önkormányzat által meghirdetett civil pályázaton sikeresen szerepelünk évek óta, így idén is a Kodály Központban rendezhetjük meg adománygyűjtő gálaestünket. Ezúttal Szulák Andrea, Csengeri Attila és Egyházi Géza ad musicalműsort, karácsonyi, Webber- és ABBA-slágerekből, de a La Mancha lovagjából is elhangzik részlet. A hagyományoknak megfelelően javarészt a nőegyleti tagok által készített adventi sütemények kóstolójával zárul a program, a hozott finomságokat Teleky Zoltánék szervírozzák.

– A Nőegylet kizárólag gyermekétkeztetésben aktív?

– Segítünk a válsághelyzetbe jutott családokon is, valamint új programunk a Babadoboz, mely rászoruló, első gyermeküket váró édesanyákat babakelengyével támogat. Továbbá tehetséges, hátrányos helyzetű tanulókat segítünk.

Az egyetemen a diákokért dolgozik

Földényi Gabriella 1962-ben született Pécsett. A Leőwey Klára Gimnáziumban érettségizett angol tagozaton, a Kaposvári Tanítóképző Főiskolán diplomázott, s Magyar Újságírók Országos Szövetsége szervezésében újságíró képesítést szerzett. Tíz éve dolgozik a Pécsi Tudományegyetemen. Az Általános Orvostudományi Karon az angol–német hallgatói önkormányzat irodáját vezette hat éven át, három éve kancellári hallgatói referens. Férje Masszi Pál építész, három gyermekük: Zsófia (31) jogász, Enikő (28) jogász, Fanni (24) közgazdász és egy unokájuk van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!