vasút

2018.11.06. 07:00

Két mozdony is kidőlt, mire célba ért a vonat

Csak a harmadik mozdonnyal ért célba a szerelvény, így a négyórás vonatút Szombathelyről Pécsre kilenc óráig tartott vasárnap délután. Volt olyan utas, aki hétfőn hajnali négykor került ágyba.

Zsigmond József

„A vonat nem vár, elindult már és a szerelemvonatból nincs kiszállás” énekelte Demjén Rózsi, de aki vasárnap délután öt órakor Szombathelyről Pécsre utazott, az biztos máshogy énekelné ezeket a sorokat. Az így is elég lassúnak mondható személyvonat, amely szinte minden bokornál megáll, a 250 kilométeres útszakaszt több mint négy óra alatt teszi meg. Most vasárnap sikerült ezt kétszeresen túlszárnyalnia.

Az „álomutazásról” egy olvasónk számolt be, mint írta, ezen a járaton főleg egyetemisták utaznak. „Így volt ez most is. A vonat már Szombathelyen megtelt, és a hosszú út során tanulással múlatták idejüket a diákok. Babócsa után a mozdony lerobbant, küldtek egy mentesítő mozdonyt, ami Szentlőrincnél kigyulladt. Akkor már jóval elmúlt éjfél. Mindenki állt a peronon, volt aki ismerősét hívta, aki eljött érte autóval, ők voltak a szerencsésebbek. Én körülbelül négyre kerültem ágyba.”

Mint a katasztrófavédelem szóvivőjétől megtudtuk, őket 0 óra 46 perckor értesítették, hogy a Szombathelyről indult személyvonat mozdonya Szentlőrincen füstölni kezdett. Mire a szigetvári tűzoltók és a Szabadszentkirályi Önkéntes Tűzoltó Egyesület szakemberei a helyszínre értek, addigra a mozdonyvezető a tüzet poroltóval eloltotta. A tűzoltók már csak a felhevült részeket hűtötték vízsugárral.

Megkerestük a Magyar Államvasutak sajtóosztályát az esettel kapcsolatban. A társaságtól kapott tájékoztatás szerint: „Vasárnap este, röviddel fél 9 előtt, Péterhida-Komlósd állomáson egy Szombathelyről Pécsre tartó személyvonat mozdonya meghibásodott, a vonat nem tudta folytatni az útját. A szerelvény mihamarabbi továbbítása érdekében egy segélymozdony indult Pécsről, azonban Szentlőrinc állomáson a motortere kigyulladt. A mozdonyvezető eloltotta a tüzet a tűzoltóság kiérkezése előtt, személyi sérülés nem történt. A következő mozdony Mecsekalja-Cserkútról érkezett, a személyvonatot végül ez vontatta el Pécsre. A vasútállomásra 2 óra 18-kor érkezett meg a járat, 400 utassal – állt a válaszban.

A szabályzat szerint nem jár kártérítés személyvonatra

Mint a vasúttársaság elmondta, vasárnap éjszaka a busztársaságok nem tudtak biztosítani kellő mennyiségű pótlóbuszt az utasok elszállítására, ezért kellett egy újabb mentesítő mozdonyt küldeni a szerelvényért. Megkérdeztük, hogy az utasok számíthatnak-e valami kártérítésre az eset kapcsán. Mint elmondták, az utasok kártérítési igénnyel fordulhatnak a MÁV-START ügyfélszolgálatához, amely egyedileg bírálja el a beérkező igényeket. Átalány kártérítés a feláras, pót- és/vagy helyjeggyel igénybe vehető járatok késése esetén igényelhető, személyvonatok esetében nem. Vagyis, a konkrét vonaton utazók nem kapnak kártérítést, mert a Szombathely és Pécs között közlekedő szerelvény személyvonatként közlekedett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában