itóka

2018.11.07. 14:00

Nagyon nehéz lesz eladni a pálinkát az új adó miatt

Kevesebb gyümölcs termett az idén, így a pálinkafőzdék forgalma is jelentősen visszaesett. További rossz hír, hogy a népegészségügyi termékadó miatt januártól minimum kétezer forinttal emelkedhet a pálinka ára.

Zsíros Krisztina

Évek óta nem volt ennyire kevés gyümölcs, mint az idén – mondják a pálinkafőzdék tulajdonosai. A sellyei bérfőzdéből Mozsgai Józsefné elmondta, az idén érzékelhetően visszaesett a forgalom. Náluk szilvát, kajszit és őszibarackot egyáltalán nem főzettek, ugyanakkor alma és körte bőségesen volt, illetve az idén sokan döntöttek úgy, hogy a szőlőből nem bort, hanem inkább párlatot készítenek. A mennyiséget illetően elárulta, nagyon sok az ellenőrizetlen magánfőző, ez nyilvánvalóan visszaveti a bérfőzdék forgalmát.

Aki bérfőzetni szeretne, azzal számolhat, hogy legfeljebb 86 liter 50 fokos pálinkáért literenként 835 forint jövedéki adót kell fizetnie, amelyhez hozzájön a munkadíj is. Ennél nagyobb mennyiség esetén literenként 1670 jövedéki adóval kell kalkulálni. Az otthon főzött pálinka után egész évben ezer forintot kell fizetni, mégpedig a teljes tételért.

Nagy Sándor, a magyarbólyi pálinkafőzde vezetője elmondta, érzékelhetően kevés volt az érdeklődés a bérfőzetés iránt, de ők nem ezért döntöttek úgy, hogy az idén csak kereskedelmi célra főznek. Mint fogalmazott, ennél jobban aggódnak a pálinkára is kiterjesztett népegészségügyi termékadó (NETA) miatt, ez ugyanis két-háromezer forinttal drágítja majd jövőre a pálinka literenkénti fogyasztói árát. A gyümölcspárlatok, a pálinkák és a keserű likőrök eddig ugyanis mentesek voltak a NETA alól.

A pécsváradi főzde júniusban kezdte meg működését. Vezetője, Kakas Sándor elmondta, az elején apró magvas gyümölcsöt egyáltalán nem vittek. Pécsvárad környékén kajszibarack sem termett, a szomszéd megyéből, Szálkáról vittek kajszibarackot. Aztán változott a helyzet, szilvából is többet vittek, illetve szőlőből jelentős mennyiséget. Emellett almából, birsből és körtéből szintén sokan főzettek pálinkát, illetve a különféle gyümölcsökből – mivel mindegyikből kevés volt az idén – vegyes pálinkát főzettek inkább. Az ügyfelek jellemzően 100–200 litert főzettek, de volt, aki 600 litert is készíttetett. Ennek ellenére, mint Kakas Sándor fogalmazott, úgy tűnik, ez az idei az elmúlt tizenöt év egyik leggyengébb pálinkafőzési szezonja lesz.

Más költségek terhelhetik ugyanazt a pohár pálinkát

A különböző adónemek miatt ugyanaz a pohár pálinka, ami a piacra kerül, három különböző adónem alá tartozik attól függően, hogy ki állította elő. A kereskedelmi tétel után literenként 1670 forintot, a bérfőzetésért 835 forintot, míg az otthon főzöttért egész évben csupán ezer forintot kell fizetni. Ez utóbbi viszont nem kerülhetne a piacra, ám ennek ellenére mégis ott köt ki egy jelentős része.

Egyes adatok szerint országos viszonylatban jelenleg akár negyvenezer pálinkafőző berendezés is forgalomban lehet, amiből a hivatalos adatok szerint mindössze tizenegyezret jelentettek be. A pálinkafőző birtoklását a lakóhely szerint illetékes önkormányzati adóirodán kell bejelenteni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában