hosszú a lista

2018.11.23. 11:30

Több férőhely is elkélne a Tüzér utcai idősek otthonában

Szinte nincs olyan hely a megyében, ahol a jelentkezéstől számítva fél évnél korábban be tud kerülni valaki az idősek otthonába. Olvasónk szerint pedig lenne hely, hiszen a pécsi Tüzér utcai intézmény jelentős része is kihasználatlan.

Zsíros Krisztina

Forrás: Illusztráció

Sajnos nem ritka, hogy egy időskorú arra kényszerül, hogy otthonba jelentkezzen. Sokak esetében a családtagok nem tudnak rá vigyázni, félnek, hogy nem tudja ellátni magát, baja esik napközben. A döntés ilyenkor nem könnyű, de az idősek otthonában az ellátás mellett foglalkozások és a hasonló korúak társasága is gazdagítják a mindennapokat. Persze sokan vannak olyanok is, akik egészségi állapota egyébként is megköveteli a szakszerű gondoskodást.

Olvasónk ennek kapcsán hívta fel a figyelmünket a Tüzér utcai intézmény kihasználatlanságára. Mint mondta, nem érti, hogy a sok üresen álló épületben miért nem alakítanak ki további férőhelyeket, miközben egy év is lehet, hogy valaki az otthonban helyet kaphasson. A pécsi önkormányzat Integrált Szociális Intézménye, a Tüzér utcai idősek otthona főépületében tavaly végeztek átalakítási munkákat önkormányzati forrásból, akkor kilenc 2-3 ágyas szobát alakítottak ki. Mint az intézmény fenntartójától, a pécsi önkormányzat illetékesétől megtudtuk, több százmillió forintra lenne szükség ahhoz, hogy az intézmény nyolc üresen álló épületét felújítsák. Az otthonban jelenleg 50 időskorú lakó ellátásáról gondoskodnak, és mintegy 70-en várakoznak a férőhelyekre, az átlagos várakozási idő fél-egy év is lehet. Becslések szerint egy esetleges felújítással további 70 fő elhelyezésére lenne lehetőség.

Az intézményben most 32-en dolgoznak, a férőhely további bővítése azt is magával vonná, hogy több dolgozója lenne az intézménynek. A Tüzér utcai idősek otthona nem használt épületeinek lakhatóvá tétele fejlesztési forrásból valósulhat meg, a fenntartótól kapott válasz szerint ennek lehetőségét jelenleg is végzi az önkormányzat.

Mindenhol hosszú a várakozás

Vidéken sem jobb a helyzet a várólistákat tekintve. A 40 férőhelyes illocskai otthonba jelenleg 34-en, a 35 fős harkányiba 34-en, az 50 férőhelyes beremendibe pedig majdnem 40-en várakoznak arra, hogy bekerülhessenek az intézménybe. Pécsett, a Baptista Szeretetszolgálat Szeretetotthona három telephelyen végez ellátást, ám országos ellátási területtel bíró intézményként lehetőségük van Pécs területén kívülről eső településről is felvenni rászorulót. A három helyen összesen 596 idős, demens és 28 mozgáskorlátozott ellátását végzik, és jelenleg 341-en várakoznak arra, hogy bekerülhessenek a szeretetotthonba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!