Baranyai körkép

2018.11.30. 07:00

Változások várhatók a karácsonyfapiacon, drágulhat a lucfenyő is

A munkabéremelések hatására idén egyes fajták ára harminc százalékkal is emelkedhet.

Bátonyi Donát

A karácsonyfák áraiban idén nagy változás várható, tudtuk meg a Magyar Díszkertészek Szövetségétől. A hazai termesztésű, vágott lucfenyőnek, mint sok család kedvenc fenyőjének az ára az eltelt jó néhány év alatt nem sokat változott. A munkabérek ellenben mintegy ötven százalékkal emelkedtek, így a lucfenyőhöz az idén akár harminc százalékkal is drágábban juthatunk hozzá.

A elmúlt évek tapasztalatai alapján a termelő és a kereskedő közti ármegállapodásban elsősorban a méterár az irányadó. Ez alapján a következőképpen alakul az átlagos eladási ár a különböző fajták esetében: a lucfenyő 3200, az ezüstfenyő 5500, míg a nordmann fenyő 6500 forint körül fog mozogni méterenként. De néhol majd a szépsége is jelentősen megdobhatja a fa árat.

Sokan esküsznek a lucfenyőre, mert olcsóbb, és bár gyakrabban kell porszívózni az erősen hulló tűleveleit, az illata mindenért kárpótol. Ugyanakkor pont a lucfenyőnél érezhető majd igazán a drágulás, mivel idén hiány alakult ki a hazai termelésben. A nordmann fenyőnél jövőre kell majd igazán nagy áremelésre számítani, a mostani, szárazság sújtotta csemeték akkorra fognak piacképessé érni.

Hazánkban mintegy 1500-2000 hektáron termelnek fenyőfákat. A karácsonykor értékesített hazai fenyőfák jelentős hányada Vas, Zala és Somogy megyei karácsonyfa-termesztésre szakosodott kertészetből származik. A vágásra szánt luc, ezüst és nordmann fenyőket átlagosan 5-10 évig gondozzák. A karácsonyi szezonban az importáruval együtt, több mint kétmillió fát értékesítenek.

A termelők régebben saját maguk kínálták eladásra a fenyőket, azonban ma már a nagy tételben a kereskedőknek adják tovább, akik csak a minőségi darabokat veszik át. A karácsonyfa a barkács-, és egyes lakberendezési áruházakban is vevőcsalogató termékké vált, az ilyen típusú áruházláncok nagy mennyiségben vásárolnak importárut is.

Megkérdeztünk egy leendő vásárlót, Tomori Richárdot, mit szól ahhoz, hogy idén jóval drágábbak lesznek a fenyők.

– Mivel nálunk nagy hagyománya van a karácsonyfa állításának, idén is megvásároljuk a fenyőt, akármennyibe is kerül majd – mondta. – Általában a két méter magas, terebélyes ezüstfenyőt szoktuk keresni, mivel ennek a szürkés színe passzol leginkább a már meglévő díszeinkhez – mondta Tomori Richárd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában