mohács

2018.12.12. 15:05

A rév tarifáiról tárgyal a héten a városi testület

Idén a tavalyinál magasabb összeggel, harmincötmillió forinttal járul hozzá az állam a mohácsi kompközlekedés fenntartásához, azonban a támogatás ellenére is csak veszteségesen üzemeltethető a révátkelés. Ahhoz, hogy ez ne így legyen, a tarifák igen jelentős emelésére lenne szükség, ám azt a lakosság nem tudná megfizetni, ezért várhatóan csak a pénzromlás mértékével nőnek a jegy- és bérletárak.

M. B. (Forrás: Mohácsi Újság.hu)

Fotó: Laufer László

A mohácsi képviselő-testület várhatóan a pénteken esedékes ülésen határoz a január elsejétől érvényes komptarifákról. Az ágazat az állami támogatás dacára is veszteséges lesz, többek között azért, mert folyamatosan csökken a révátkelés forgalma (példának okáért: 2013-ban 172.029 személyjegyet értékesítettek, míg ezzel szemben idén várhatóan mintegy 141 ezret), ezért a jegyekből is kevesebb a bevétele a szolgáltatást végző Városgazdálkodási és Révhajózási Nonprofit Kft.-nek.

A mohácsiak többsége bérlettel veszi igénybe a szolgáltatást, ami jóval olcsóbb, mintha minden átkelésnél jegyet váltanának. A kompközlekedés fenntartása viszont nem lehet kérdéses, az nemcsak helyi, hanem országos érdek is, hisz a Duna jobb partján lévő 56-os és 57-es számú főutakat köti össze a bal parton haladó 51-es számú főúttal.

A szolgáltató veszteségeinek csökkentése érdekében 2012-ben még országgyűlési képviselőként Szekó József, Mohács polgármestere két képviselőtársával közösen jegyezte azt a sikeresnek bizonyult indítványt, hogy az állam vállaljon szerepet a kompátkeléssel járó kiadásokban. 2013-ban huszonhat, majd évente harmincmillió forinttal támogatta az állam a mohácsi komp üzemeltetését, idén 35, jövőre pedig már 45 millió forint érkezik erre a célra. 2018-ban várhatóan 89,4 millió forint lesz a szolgáltatást végző cég vesztesége, ezt csökkenti valamelyest az állami támogatás.

Ahhoz, hogy jövőre ne keletkezzék veszteség, nagyon komoly áremelésre lenne szükség. Amint az a témáról készített előterjesztésből kiderül, egy személyjegyért a mostani 360 forinttal szemben 430-at kellene fizetni, az autóval való átkelésért pedig 1240 helyett 1620-at. Nyilvánvaló azonban, hogy a lakosság ezt nem tudná megfizetni, ezért a szolgáltató az önkormányzattal egyeztetve a pénzromlás várható mértékével, 3,8 százalékos emelésre tesz javaslatot, amiről pénteken döntenek a képviselők.

Amennyiben elfogadják az előterjesztést a személyjegyek 15, a gépkocsijegyek 50, a tanuló- és nyugdíjasbérletek harminc forinttal kerülnek majd többe jövőre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!