keresik a megoldást

2018.12.11. 20:00

Elszívják az alapítványok a közmunkásokat

Az elmúlt években drasztikusan lecsökkent a közmunkások száma Siklóson, ezért dr. Marenics János polgármester javaslatára úgy határozott a képviselő-testület, hogy felülvizsgálják a különböző alapítványokkal megkötött korábbi megállapodásokat.

Zsíros Krisztina

Fotó: Löffler Péter

Harmincnégy főre csökkent a Startmunka programban foglalkoztatott közmunkások száma Siklóson, ami azt jelenti, hogy a következő támogatási időszakban már csak két programmal tervez az önkormányzat. A helyi sajátosságra építve a térkő és betonelem gyártásra, valamint a köztéri bútorok felújítására tizenegy dolgozót tudnak foglalkoztatni, 23-an pedig a járdák felújításán, parkolók kialakításán, belterületi csapadékvíz-elvezető árok mederlapozásán dolgoznak majd.

Dr. Marenics János polgármester javaslata az, hogy a Siklósi Járási Hivatal és a munkaügyi központ vezetőjével vizsgálják át a különböző alapítványokkal korábban kötött együttműködési megállapodásokat. A városgondnokság ugyanis nem, vagy csak nehezen tudja ellátni a feladatokat a drasztikus munkaerőhiány miatt, miközben az alapítványoknál bőven van közmunkás.

Mint mondták, a megállapodás szerint az alapítványok által foglalkoztatott közmunkásoknak is kommunális feladatot kellene ellátniuk, ám a képviselők úgy látják és az utóbbi időszak tapasztalatai azt igazolják, hogy ez nem teljesül, így a jövőben a szervezetekkel megállapodásokat felülvizsgálják.

Drasztikusan csökkent a számuk

Jövőre a Startmunka program keretében a közmunkások a Vértanúk és a József Attila utca, a Harkányi úton, a Váralja utcában terveznek járdaszakaszokat javítani, emellett a Harkányi út egyik lakótömbje mögött, a szolgáltató ház mögött és az orvosi rendelők előtt parkolókat terveznek kialakítani. Árokburkolásra pedig a Deák Ferenc utcában kerül sor. Reitz Emilné képviselő aggályosnak nevezte, hogy a köztisztasági és a parkgondozási feladatokat a programba már nem tudják betervezni. Mintegy 80 fővel csökkent a közmunkások száma az elmúlt években, a parkgondozást már a siklósi önkormányzat kénytelen volt vállalkozóknak kiadni, vagy a városgondnokság dolgozóira bízni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában