átverés

2018.12.18. 11:30

Többet mutat a bolti mérleg a valóságnál – lecsaptak a fogyasztóvédők Baranyában

Többet mutat a hentes, a zöldséges mérlege a valós értékeknél – panaszolják olvasóink. A kereskedő köteles biztosítani, hogy a megvásárolni kívánt termék súlyát a vásárló ellenőrizhesse, a mérlegnek hitelesnek kell lennie. Idén az ellenőrzött árusok harmadánál találtak szabálytalanságot a fogyasztóvédők Baranyában.

Wald Kata

Trükköznek a mérlegekkel egyes árusok – panaszolja az utóbbi időben egyre több olvasónk. Egyikük a DN sms-rovatában a következőket írta: „Kolbászt, szalonnát, hurkát, egyéb húskészítményeket vettem. Több mint négyezer forintot fizettem. Hazaérve fejben átszámolva arra jutottam, hogy túlzó ez az ár. Otthon lemértem – az én mérlegem kevesebbet mutatott, mint amennyivel az árus számolt, nagyjából 600 forinttal rövidítettek meg.” A panaszos szerint a trükk abban rejlik, hogy az árus olyan helyre tette a mérleget, ahol a vevő nem látja.

– Fogyasztóvédelmi szempontból előírás, hogy a mérlegnek hitelesnek kell lennie – válaszolta az olvasói észrevételek kapcsán feltett kérdéseinkre a Baranya Megyei Kormányhivatal. – A hitelesítés két évre szól, ha ez lejár, a kereskedőnek kell gondoskodni a megújításáról. A kereskedő köteles biztosítani, hogy a megvásárolni kívánt termék súlyát a vásárló ellenőrizhesse. A mérleget úgy kell elhelyezni, hogy annak kijelzőjét, a mért eredményt a fogyasztók jól lássák- tették hozzá.

Tilos a mérlegekhez súlypótló eszközt használni, azokat kitámasztani vagy más módon befolyásolni a mérési eredményt. Tömegre értékesített termékeknél a csomagolóanyag tömegét tilos belemérni a megvásárolni kívánt termék tömegébe, ez ugyanis jelentős többletköltséget okozhat a fogyasztónak. Ha a kereskedő mégis így jár el, megtéveszti a vásárlókat. – Érdemes meggyőződni arról, hogy a csomagolóanyag mérlegre helyezését követően lenullázzák-e a mérőeszközt. Ha azt tapasztaljuk, hogy ez nem történt meg, jelezzük az eladónak a problémát. Nagyobb üzletekben ellenőrző mérlegeket is elhelyeznek, melyeken a vásárlók vissza tudják mérni a termékeket – áll a kormányhivatal tájékoztatásában.

Az ünnepek környékén a fogyasztóvédelmi szakemberek Baranyában is kiemelten figyelik a megfelelő ártájékoztatást, hogy kapott-e a vásárló blokkot, valamint, hogy hiteles mérőeszközöket használtak-e az eladáskor.

A vizsgált helyek harmada megbukott az ellenőrzésen

Baranyában az idei évben kifejezetten húsboltban, hentesnél öt alkalommal vizsgálódott fogyasztóvédelmi hatóság, melyből egy helyen volt gond a mérleggel: annak hitelesítése lejárt. Egyéb mérésellenőrzésnél a Baranya Megyei Kormányhivatal által végzett 54 ellenőrzésből 17 esetben fordult elő szabálytalanság, azaz hitelességi probléma vagy belemérés. Ez 31 százalékos kifogásolási arányt jelent. Ahogyan arra Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár a témában december elején tartott sajtótájékoztatóján is felhívta a figyelmet, a fogyasztóvédelmi ellenőrzések az emberek biztonságát garantálják, és védik a tisztességes vállalkozásokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!