Megtámasztják

2018.12.07. 14:00

Kezdődhet a tettyei romok megerősítése, megállítják a süllyedést

Megkezdődhet a tettyei palotarom megerősítése, amellyel megakadályozzák az építmény további süllyedését. A kivitelező a munkaterületet a minap megkapta, a munkálatokat a város saját forrásaiból finanszírozza.

W. K.

Megkezdődhet a tettyei palotaromok helyreállítása – mint ismeretes, a déli bástyán hónapok óta repedések láthatók, a szakértői megállapítás szerint az épületmaradvány keleti falának süllyedése okozza a falelválást.

Az eredeti elképzelés szerint május 31-ig tervezték a megerősítést elvégezni, miután azonban a munkálatok építési engedélyhez kötöttek, szükségessé vált a határidő ez év végéig való meghosszabbítása. A műemléki védelem alatt álló épület állapotát a tulajdonos önkormányzat és a Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Osztálya folyamatosan ellenőrizte az elmúlt időszakban.

Miután közeleg az év vége, olvasóink közül többen is érdeklődtek, mikor várható a helyreállítás indulása.

Érdeklődésünkre a Pécsi Városháza a következőkről tájékoztatta lapunkat: A város saját forrásból finanszírozza a munkálatokat, amelyek nagyjából nettó 5 millió forint alatti összegből megvalósíthatók lesznek. Az önkormányzat részéről a megerősítés elvégzésének akadálya nincs, a kivitelező a munkaterületet megkapta, azt körbe is kerítette.

– A Tettye Szathmáry Palotarom délkeleti oldalán szétnyílásos elválást tapasztaltunk, így a boltíves rész megerősítése, illetve a falszakasz mozgásának stabilizálása érdekében két megtámasztó bordát építenek be, melyet egy, a lépcső határára épített támfalba kapcsolnak be a szakemberek. Ezzel megszűnik az építmény további süllyedése – áll a Városháza tájékoztatásában.

A befejezés várható dátumával kapcsolatban hozzátették, a feladat több fázisból áll és jelentősen befolyásolja ezek elvégzésének idejét és megvalósíthatóságát az időjárás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában