disznótor

2019.01.13. 20:00

Az otthon elkészített kolbász olcsóbb és ráadásul finomabb is

A disznóvágási szezon közepén járunk. Bár manapság egyre kevesebb háznál tartanak és vágnak disznót, a szállók, vendégházak a hagyományos falusi vágások hangulatát ígérik, ugyanakkor a települések is szívesen rendeznek kolbásztöltő fesztivált.

Bátonyi Donát

A szokások szerint a család minden tagja kiveszi részét a munkából

Fotó: Löffler Péter

A téli csípős hideg a disznóvágás időszaka, nem véletlenül, a hideg időben ugyanis tovább eltartható a hús, nem romlik meg a füstölésre szánt kolbász. Az állat leölése, szétbontása és feldolgozása egész napos munka, nemcsak a családnak, de a rokonság segítő kezeinek is ad munkát bőven. A disznótorok időszaka novembertől február végéig tart.

De nem csak a hideg miatt vágnak disznót ebben az időszakban. Az energiában, elsősorban zsiradékban gazdag húsok és húskészítmények a téli időszakban megnövekedett energiaszükségletet fedezték, illetve ezzel biztosították a húsvéti sonkát, a nyáron is fogyasztható kolbászt, szalámit és szalonnát. A disznóvágás ugyanakkor több helyen téli ünnepnek is számított.

A régi falusi szokás ma már a városban élőknek is elérhető, sőt, szinte már túlkínálat van belőle. Egyre több csárda, panzió és vendéglátóhely kínálja ugyanis programként, csapatépítő tréningként a hagyományos disznóvágást, amelyen – megfelelő összeg ellenében – bárki részt vehet. Már az sem ritka, ha ezt az ajánlatot wellnesshétvégével vagy szilveszteri bulival kötik össze. A cégek, önkormányzatok is mind gyakrabban hirdetnek kolbásztöltő- és böllérversenyeket kisebb csapatok számára.

A szokások szerint a család minden tagja kiveszi részét a munkából
Fotó: Löffler Péter

Az sem ritka Baranyában, hogy egy nagy kerttel és megfelelő helyiségekkel rendelkező család felajánlja disznóvágásra az épületeit, természetesen megfelelő juttatásért. Ezért a szolgáltatásért átlagban 20-25 ezer forintot számolnak fel, de akadnak azonban olyanok is, akik inkább húst, kolbászt vagy sonkát kérnek cserébe.

Aki rászánja magát a következő hetekben a disznóvágásra, annak 420-600 forintos kilónkénti árral kell számolnia.

Mennyire éri meg a disznóvágás?

Ha nem értünk a sertés feldolgozásához, böllért is kell fogadnunk. Bár hivatalosan nincs ilyen foglalkozás, azért megtudhatjuk, hogy a leszúrt, és mázsált sertés minden kilója után 50-60 forintot is elkérhet a szakember a feldolgozásért. A füstölés kilónként szintén ugyanennyibe kerül, így a sonka, a csülök és a szalonna súlyával számolva tízezer forint alatt nem úszhatjuk meg a munkadíjat. Persze, sok helyen nem fogadnak böllért, mert a család maga oldja meg a feldolgozást.

Egy 150 kilós sertés megvásárlása, feldolgozása, füstölése csaknem 80 ezer forint. A bontás során átlagosan 25 kg karajjal, 34 kg sonkával és több mint 10 kg lapockával számolhatunk. Amennyiben ezt a húst a boltban szeretnénk megvásárolni, a karajért 36 ezer forintot, a sonkáért 47 ezret, a lapockáért pedig 13 ezer forintot kéne fizetnünk. Ha nem is nézzük a különböző belsőségeket (szív, máj, tüdő) és egyéb felhasználható részeket, csaknem 20 ezer forintot spórolhatunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában