Karácsonyfa

2019.01.26. 20:00

Másodszor visznek melegséget a családok otthonaiba

A korábbi évekhez hasonlóan a karácsony után kidobott fenyőfák a Pannon Hőerőmű Zrt.-nek köszönhetően idén is hozzájárulnak a pécsi lakások fűtéséhez.

Tóth Viktória

Fotó: Löffler Péter

Ahogy már megszokhatták a pécsiek, minden év januárjában nagy mennyiségű kidobott fenyő lepi el az utcákat. A Dél-Kom Nonprofit Kft. az év ezen időszakában minden alkalommal több tízezer fát gyűjt össze, ezek mennyisége évente 35-40 tonna között változik.

A fák szállítása már megkezdődött a pécsi erőműbe, ahol mobil aprítógépek segítségével darabolják fel azokat. A feldolgozott szerves hulladék ezután az ömlesztett biomasszát felhasználó egységbe kerül, magas gyantatartalma miatt egyéb tüzelőanyagokkal vegyítik.

Rudolf Pétertől, a Pannon Hőerőmű Zrt. vezérigazgatójától megtudtuk, az akció idén is közel 31.500 lakás távfűtéséhez járul hozzá. Az összegyűjtött fenyőhulladék egyébként 85 lakás egy havi fűtéséhez elegendő hőenergiát képes biztosítani.

– A gyakorlatnak köszönhetően a karácsonyfák nem vesznek kárba, és ezúttal nem csak jelképesen visznek melegséget a családok életébe.

A pécsi erőmű karácsonyfa-hasznosítási akciója mostanra már hagyománnyá vált, és az elkövetkező években is folytatni fogjuk ezt a tevékenységet – fogalmazott.

A fenyőfák energetikai hasznosítása beleillik a hőerőmű által képviselt körkörös gazdasági modellbe, melynek része, hogy a társaság igyekszik a helyben szükséges energia minél nagyobb hányadát a régióban fellelhető, megújuló alapú energiaforrásból biztosítani.

A megyeszékhelyen begyűjthető famennyiség csak kis része az országban karácsonykor megvásárolt, majd hulladékká vált fenyőfák teljes mennyiségének. Az évente megvett közel kétmillió fa 15 ezernél is több lakás hőellátását tudná biztosítani, a gyakorlat elterjesztése országosan számos településen lenne alkalmazható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!