vince-nap

2019.01.28. 11:30

Pécsen is megáldották az újbort és a szőlővesszőket

Immár hetedik alkalommal szervezte meg a Pécs Vidéke Hegyközség kellemes hangulatú Vince-napi rendezvényét Pécsen, a Zsolnay Kulturális Negyed Panoráma termében.

Tóth Viktória

Fotó: Laufer László

A Vince-napi hagyományok évszázadok óta jelen vannak a baranyai települések életében, a régió borvidékein a mai napig őrzik a hagyományokat. A borászok többsége magáénak érzi az ünnepet, sok helyen tartanak félig szakmai, félig baráti találkozókat, ahol ilyenkor a piaci versenytársak is együtt koccinthatnak.

A szombati eseményen elsőként Radó István, a hegyközség elnöke köszöntötte a borbarátokat. Elmondta, Szent Vincét a szőlészet és a borászat védőszentjét egész Európában tisztelik. A legismertebb hozzá kapcsolódó mondás a Vince-napi csorgás, ugyanis azt szokták mondani­:­­ ha csordul a Vince, akkor telik a pince.

– Ilyenkor mi hegyközségi tagok, borászok, szőlőtermelők összejövünk, és ünnepélyes körülmények között megkóstoljuk egymás borát és elmondjuk a véleményünket róla – fogalmazott Radó.

Páva Zsolt polgármester nyitotta meg a rendezvényt, majd Kövesi Ferenc esperes szentelte meg felemelő gondolatok keretében az újborokat és a szőlővesszőket. Hevér László, a Pécsi Tudományegytem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének főborásza előadásában a tavalyi évjáratot értékelte. Kitért arra, hogy ismét rendhagyó évjárat volt a tavalyi. Ennek oka a márciusi fagyokban, az áprilisi különös melegben, a júniusi jégverésben és a korai érésben keresendő.

A rendezvény előtt, délelőtt borkóstolást tartottak a szakértők, és kiválasztották a minták közül a legszebb fehér, rozé illetve vörösbort. Az eseményen a díjak átadására is sor került. A legszebb fehérbor címet a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet nedűje nyerte, a legszebb rozé kitüntető címet Makk Péter bora kapta, a legszebb vörösbornak járó díjat pedig dr. Hudák István vehette át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!