Hihetetlen sztorik

2019.02.24. 11:30

Talált tárgyak osztálya: évente ötven dolgot adnak le

Elsőre minden bizonnyal hihetetlennek tűnik, de igaz a következő történet.

Zsigmond József

Nagyon meglepődtek a pécsi polgármesteri hivatal Hatósági Főosztály munkatársai, amikor egy becsületes pécsi polgár behozott egy táskát, amit az utcán talált. Mikor kinyitották, több mint hétszázezer forint lapult benne.

Mint a pécsi városháza sajtóosztályától megtudtuk, évente változó mennyiségben adnak le talált tárgyakat a polgármesteri hivatal Hatósági Főosztályán (7621 Pécs, Kossuth tér 1–3.). Általában ötven darab körül alakul a számuk, bár az utóbbi két évben a korábbiakhoz képest jelentősen több dolgot adtak le – tavaly valamivel több mint százat, míg 2017-ben kétszázat. A leggyakrabban leadott dolog a mobiltelefon, az autókulcs és a készpénz, de hoztak már be műfogsort is.

A jogszabályok szerint az elhagyott tárgyakat a megtalálástól számított nyolc napon belül a dolog elvesztőjének, tulajdonosának, a dolog átvételre jogosult más személynek, vagy a megtalálás helye szerint illetékes önkormányzat jegyzőjének kell átadni. Fontos megemlíteni, hogy Pécs városában a talált dolgok jegyző általi átvételével, megőrzésével és kiadásával kapcsolatos feladatokat a polgármesteri hivatal Hatósági Főosztálya látja el.

A jegyző a Polgári Törvénykönyvről szóló törvény szabályai szerint köteles megőrizni a talált dolgokat, ami szerint, ha az átadott dolog átvételére jogosult személye megállapítható, késedelem nélkül át kell adni számára, míg ha e személy nem ismert, úgy az átadástól számított három hónapig kell megőrizni. A három hónap elteltét követően, ha ez idő alatt a jogosult nem jelentkezik és a tulajdonjogára a találó leadásakor igényt tartott, a találónak kell kiadni, míg ha a találó sem tartott igényt a dologra, úgy az értékesíthető.

Képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!