baranya

2019.03.21. 12:45

Esténként távcsővel kémlelik az eget Bólyban

 A Holdra szállás 50. évfordulója előtt tisztelegve különleges programsorozattal készül az idei Csillagászati Hétre a bólyi DRACO Csillagászati Egyesület – március 25-től 30-ig érdekes előadásokkal, látványos fotókiállítással, műszerbemutatóval és gömbvázas (Fulldome) vetítésekkel várják az érdeklődőket.

W. K.

A programokat az Erzsébet Vigadóban, illetve a két évvel ezelőtt felavatott, Bödők Zsigmond Bemutató Csillagvizsgálóban tartják. A Békáspusztán található létesítmény egyedülálló a megyében: a közel három méter átmérőjű, 3,5 méter magas henger alakú épület, tetején forgatható kupolával egy nagy távcsövet rejt, amely a naprendszer valamennyi objektumának megfigyelésére alkalmas.

A Csillagászati Hét jövő hétfőn 15 órakor az Erzsébet Vigadóban planetáriumi bemutatókkal, filmvetítésekkel, napmegfigyeléssel, játszóházzal indul. Hétfőtől csütörtökig minden nap 18 órai kezdettel – szombaton már 14 órától – szakmai előadásokat hallhatnak az érdeklődők, többek közt az Apollo 11-ről, a hold kialakulásáról, és életéről, 19 órától pedig kezdődnek a távcsöves bemutatók az Erzsébet Vigadó udvarában vagy a csillagvizsgálónál.

Kiegészítő programként fotókiállítás nyílik az Erzsébet Vigadóban a Holdra szállás és az Apollo-11 repülésének 50. évfordulója alkalmából. A programok ingyenesek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában