Pécs

2019.03.18. 20:00

Jó ütemben halad a Budai utcai óvoda és bölcsőde teljes felújítása

Tovább folytatódik a nagy pécsi bölcsőde és óvoda felújítási projekt, ezúttal a Budai Nagy Antal utcai oktató-nevelő intézményének megújulásába tekinthetett be a sajtó, amely közel félmilliárd forintból készül el, várhatóan április közepére.

Bátonyi Donát

A pécsi önkormányzat képviselő-testülete tavalyi ülésén határozott úgy, hogy a már megkezdett intézményfelújítási projekt két újabb létesítmény teljes körű megújításával folytatódjon. A döntés értelmében a kertvárosi Németh László utcai óvoda és a Kicsikék bölcsőde, valamint az egyetemvárosi Budai Nagy Antal utcai óvoda és Napsugár bölcsőde szépülhet meg. Az épületek kívül-belül teljes megújuláson esnek át, a gépészeti rendszerek korszerűsítése mellett a nyílászárók cseréjén át a csoportszobák és az egészségügyi blokkok is megújulnak.

A kivitelezési munkák állását a helyszínen tekintette meg hétfőn Páva Zsolt, Pécs polgármestere. Mint kiderült, a felújítások jó ütemben haladnak, az építkezésen elérték a közel 80 százalékos készültségi szintet.

Páva Zsolt a bejáráson elmondta, hogy a Budai Nagy Antal utcai óvoda, illetve bölcsőde teljes felújításon esik át, amely során a szigetelés és a vizesblokkok kialakítása mellett új azbesztmentes palatetőt kap az intézmény. Majd kiemelte, hogy az elmúlt időszakban a családok támogatása került előtérbe, így Pécsett az elmúlt száz év legnagyobb ilyen irányú beruházása vehette kezdetét. A városvezetés célul tűzte ki, hogy a pécsi óvodákat, bölcsődéket azok állaga szerint rangsorolva folyamatosan felújítja egy többéves program keretében.

A Családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztése elnevezésű program során korábban már számos intézmény újult meg, és a tervek szerint mintegy 2,5 milliárdos projekt keretében több mint egy tucat óvodát és hat bölcsődét újítanak fel. Az elmúlt időszakban a program segítségével már megújult többek között a kertvárosi Testvérvárosok terei, az uránvárosi Hajnóczy utcai intézmény, valamint a mecsekoldali Bornemissza utcában található létesítmény is.

Nagy figyelmet fordítanak a mozgásra

A Budai Nagy Antal utcai óvoda és bölcsőde felújítása során a felvehető létszám ugyan nem növekszik, de egy új, fedett tornatermet is kialakítanak. A város ezzel támogatja az intézmény régebbi testmozgásra ösztönző kezdeményezéseit, ugyanis 2006-ban Pécs városában egyedüli óvodaként kapcsolódott be az Egészséges Városért Alapítvány ShapeUp Europe pályázatába. Ennek részeként minden évben két tavaszi napon rendeznek olyan programokat, amelyek során a gyermekek mozgásfejlesztése és egészségnevelése a legfőbb szempont.

Az intézményben prioritást élvez a tanulási képességek fejlesztése, a tanulási zavarok megelőzése játékosan és komplex módon, egyéni sajátosságok, és az eltérő fejlődési ütem figyelembevételével. A testi nevelés, mozgásfejlesztés területét eddig is kiemelten kezelték, mint a képességek fejlesztésének eszközét. Céljuk továbbá a 3-7 éves korú gyermekek egészségvédelme, egészségének megőrzése, a táplálkozás területének kiemelésével.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában