Baranya

2019.03.20. 11:30

Már nem úri kiváltság, egyre többen vesznek igénybe takarítókat

Nem szégyen, és már nem is úri kiváltság a ház táján segítséget alkalmazni, ugyanis elérhető áron tehermentesítik azt, aki ezáltal hasznos időt tud eltölteni a családjával vagy így több ideje jut a karrierjére.

Bátonyi Donát

A takarítás lehet rendszeres vagy alkalmi. Hetente vagy akár pár naponta lehet felfogadni takarítót, de alkalomszerűen is rendelkezésre állhatnak. A nagytakarítás vagy az ünnepek előtti lakáskarbantartás például óriási terhet ró a család tagjaira, így egyre többen kérik a segítséget a szolgáltatóktól. Lakásfelújítás után különösen sok a tennivaló, ami szintén meghaladhatja az egy- vagy kétszemélyes otthoni takarítókapacitást. Papp Erika, aki az egyik helyi takarító cég munkatársa, elmondta, hogy általában ők nem vállalnak olyan tipikus bejárónői teendőket, mint a vasalás, főzés vagy mosás.

A takarítás általában gyakorlatiasan nézve a lakás tisztán tartására korlátozódik. Ebbe beletartozik az összes helyiség, a mosdótól kezdve a konyhán át az erkélyig.

A portalanítás és a pókhálók eltüntetése, a szőnyegek és járófelületek tisztítása, a nyílászárók és a csempe lemosása, az ablakpucolás és a bútor­ápolás tartoznak a klasszikus feladatok közé. A mosás megbeszélés alapján, általában a függönyökre és konyharuhákra terjedhet ki. – Egyre nagyobb munkaerőhiány alakult ki a témát érintően, ugyanis minden tíz jelentkezőből nagyjából egy felel meg az elvárásoknak. Nálunk háromkörös interjú van, a jelentkezés után, bekérik az önéletrajzot, és telefonon beszélnek velük, majd következik a személyes interjú, végül egy próbatakarításon is értékelik őket. Mivel ez egy bizalmi pozíció, nem mindegy, hogy kit enged be az ember a lakásába – meséli Erika. Hozzátette: sokakat azért nem választanak ki a munkára, mert csak egyéni vállalkozói igazolvánnyal rendelkezők tudnak munkát vállalni a legtöbb cégnél, és megbízási szerződéssel foglalkoztatják a takarítókat. Ez pedig sokaknak nem tetszik, nem akarják kiváltani az egyéni vállalkozói igazolványt, vagy pedig nem érzik magukat anyagilag biztonságban.

Ennyibe kerül most a kényelem

A takarítónők óradíja általában 3000 forint körül mozog, de amennyiben takarítószolgálatot szeretnénk igénybe venni az akár a többszörösébe is kerülhet nekünk. Ebben az esetben a helyszínre érkező személyzet, pontosan meg tudja állapítani, hogy mennyibe fog kerül, és meddig tart majd a takarítás, még a munka megkezdése előtt. A megbízható cégek garanciát szoktak vállalni a munkára, és ha nem elégedett az ügyfél, díjmentesen korrigálják a takarítást. Érdemes olyan vállalkozóval felvenni a kapcsolatot, aki felelősségbiztosítással is rendelkezik. Így ha bármilyen értékben véletlenül kárt tesznek a takarítás során, annak megtérítése biztosítva lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!