pécsi állatkert

2019.03.25. 17:30

Minden a vízről szólt a világnapon

A hagyományokhoz híven idén is számos programmal készült kicsiknek és nagyoknak egyaránt a víz világnapja alkalmából a Pécsi Állatkert, ahol a hétvégén egy új akváriumot is átadtak.

Mészáros Rita

Fotó: Laufer László

Immár harmadik éve, hogy az állatkert a Tettye Forrásház Zrt.-vel közösen szervezi meg programjait a víz világnapja alkalmából. Ilyenkor egy hétvégén keresztül minden a vízről és annak jelentőségéről szól. Ez így volt most is, de emellett egy újdonsággal is találkozhattak a látogatók, a Pécsi Állatkert és a Tettye Forrásház közös munkájának köszönhetően Coca, a kétkarmú teknős kapott új otthont, ahova szombaton költözhetett be.

– A két cég közötti együttműködés városi szinten is példaértékű – mondta Decsi István alpolgármester az ünnepségen. Hozzátette, a mostani fejlesztéssel szemléletesebben tudják megmutatni, milyen jelentősége van a víznek, hiszen nem mindenhol természetes az, hogy ha megnyitjuk a csapot, abból tiszta víz folyik.

Sándor Zsolt, a Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy a Mecsek forrásokban gazdag, és a Duna sincsen túlságosan távol, de ahhoz, hogy ezek a vizek eljussanak a háztartásokba, majd onnan vissza a természetbe – így biztosítva a rendszer fenntarthatóságát – szükség van egy vízszolgáltatóra. A vezérigazgató szerint a most átadott akvárium is azt jelképezi, milyen fontos, hogy mindenkihez eljusson a víz.

– A látogatók ötlete volt, hogy a kétkarmú teknős új otthont kapjon – tudtuk meg Siptár Dávidtól, a Pécsi Állatkert igazgatójától, így az új, 2500 literes akvárium minden tekintetben megfelel az állat igényeinek. Ahogy mondta, a fejlesztés megvalósítása jól mutatja, hogy a pécsi cégek milyen eredményesen tudnak együttműködni a közös célok, közös filozófia révén.

A játékos feladatokból sokat tanulhattak a látogatók

Nemcsak az új akváriumot láthatták az érdeklődők a hétvégén, számos játékos program várta őket, amelyek természetesen mind a víz fontosságára hívták fel a figyelmet. A gyerekek óriástársassal játszhattak, legókockákból építkezhettek vagy akár rajzfilmet is gyárthattak, a nagyobbakat pedig egy szabadulószoba várta. De volt koncert, mesemozi, és persze a látványetetések sem maradtak el.

A Tettye Forrásház meghirdetett egy rajzpályázatot is általános iskolásoknak, ahol azt kellett elképzelni, milyen lenne a város vezetékes vízszolgáltatás nélkül. Több mint száz rajz érkezett, a döntős műveket meg is nézhették a látogatók, illetve szavazhattak, kik kapják az élmény osztálykirándulást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!