körkép

2019.03.29. 20:00

Nagy költséggel jár a különóra

Nyelvóra, korrepetálás, érettségi felkészítés, vagy éppen valamilyen sport – a diákok ma már számtalan különóra közül választhatnak. Határt csak a szabad­idő mennyisége és a pénztárca nagysága szabhat.

Mészáros Rita

Vannak, akik csak délutáni elfoglaltságként választanak valamilyen külön­órát, mások a tehetségüket szeretnék továbbfejleszteni egy tánc- vagy zeneórán. És akadnak olyanok is, akik azért járnak iskola után is tanárhoz, mert korrepetálásra van szükségük, hogy jobbak legyenek egy tárgyból.

– Némettanárhoz járok, mellette pedig röplabdázok – mesélte lapunknak Csenge, egy általános iskolás diák. – A nyelvórára azért van szükségem, hogy felzárkózzak a többiekhez, sportolni pedig mindig is szerettem, a röpit azért választottuk.

A foglalkozások nem jelentenek terhet számára, szívesen vesz részt rajtuk. Az már más kérdés, hogy a szülői pénztárcát ezek mennyire viselik meg. Csengének a német­óra 3500 forintba kerül alkalmanként, a sport 2500 forintba. Egy hónapban tehát ez már több, mint 20 ezer forintos kiadás a családnak.

Tantárgyi korrepetálást ennél olcsóbban is lehet találni a megyeszékhelyen. A legtöbben matematika- vagy fizikatanárt keresnek, akiknek általában 2000 forint körül kell fizetni óránként, vagy akár még ennél is kevesebbet.

A középiskolások között nem ritka, hogy érettségi vagy nyelvvizsga előkészítőre járnak. Ezeket elsősorban már nem kíváncsiságból választják, hanem a későbbi karrierterveik miatt. Egy egykori pécsi diák elmondta lapunknak, ő is járt angol tanfolyamra gimnazista korában, ami kifejezetten a nyelvvizsgára készítette fel. Ahogy mondta, ez közel 100 ezer forintba került, de nélküle nem tudta volna megszerezni a papírt, ami a későbbi továbbtanuláshoz viszont szükséges volt.

A szülők is sokszor úgy gondolják, hogy megéri akár nagyobb összeget is költeni egy-egy különórára, mert az befektetés a gyermek jövőjébe, legyen szó akár zenei tehetségének fejlesztéséről vagy az érettségi sikeres teljesítéséről.

Nem kell túlságosan sok

A különórák megválasztásánál nemcsak a pénz számít, az is fontos, mit bír el a gyerek. Nem jó neki, ha folyton sietnie kell egyik helyről a másikra, ha mindig mennie kell valahová. A szakemberek szerint a gyermek alkatától függ, hány különóra ajánlott neki egy héten, de a tapasztalatok szerint egy mozgásos jellegű és egy más fajta külön­óra hasznos lehet. Fontos az is, hogy ne a szülő valósítsa meg álmait, hanem a gyerek válassza ki, mi érdekli igazán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!