2019.04.10. 20:00
Séfek segítségével népszerűsítették a vadhúst az iskolában
Iskolában népszerűsítette kedden a vadhúsfogyasztást a Baranya Megyei Önkormányzat, a Baranya Megyei Vadászkamara, és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Baranya Megyei Szervezete.
A vadhúskóstolást a Szieberth Róbert Általános Iskola diákjai számára tartották. A programba neves éttermek séfjeit is bevonták, így a diákok vaddisznóból készült vadragú leves mellett, kóstolhattak bolognai spagettit, és vadpörköltet is, szőlőmagos kenyérrel.
A programot vadászkürtökkel nyitották, majd az egybegyűlteket Madaras Zoltán, Baranya Megyei Önkormányzat elnöke, Agyaki Gábor, az Országos Magyar Vadászkamara Baranya Megyei elnöke, mellett Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Baranya Megyei elnöke köszöntötte.
A gyerekek rendkívüli örömmel fogadták az elismert séfek által készített ételeket. Eleinte kissé félve kóstoltak bele a vadragú levesbe, azonban az első kanál után minden gyermek arcára kiült a mosoly, hogy ilyen finomat ehetnek. A legnagyobb sikert a fiatalok körében mégiscsak a bolognai spagetti aratta, amiből többen is repetázni szerettek volna. Az idősebbek inkább a vadpörköltre esküdtek.
– Eleinte tartottunk attól, hogy milyen fogadtatásban lesz részünk, mennyire tetszik a gyerekeknek a vadból készült étel. Ám azt mondhatjuk, hogy szerencsére mindenkinek kifejezetten ízlett. Így szeretnénk folytatni ezt a programot, és több iskolába is eljutni, hogy már iskolás korban megszerettessék a vadhúst a fiatalokkal, hiszen rendkívül egészséges. A cél, hogy elmeséljék a szüleiknek is, és beépüljön a mindennapokba a vadfogyasztás. Ezekhez a húsokhoz hozzá lehet jutni ma már a nagykereskedésekben, de a vadásztársaságok hűtőiben is, ahol csak ellenőrzött, egészséges baranyai vadhúst lehet kapni – tájékoztatta lapunkat Rittlinger József.
Fehérjében is gazdag a vadhús
A vad életminősége és természetes takarmánya miatt megítélése szerint a legfenntarthatóbb és legjobb minőségű húsok közé tartozik. Alacsony víztartalommal, magas fehérjetartalommal és gazdag ízvilággal rendelkeznek. Mind minden hús, a vadak vörös húsa is fehérjéből és zsírból tevődik össze. Mivel a vadállatok sokat mozognak, ezért húsuk alacsonyabb zsírtartalmú, rostosabb és keményebb, mint a tenyésztett háziállatoké. Szakemberek szerint a vadhúsból készült étel a fogyasztó számára a természetes környezetéből származó egészséges táplálékot jelenti.