arckép

2019.05.20. 20:00

A közösségért szolgál a makettező főrendőr

Nemrég vette át hivatalosan megyei rendőrfőkapitányi kinevezését Gulyás Zsolt rendőr ezredes. A Csongrád megyéből érkező szakember az oda távozó Dakos Józseftől vette át a stafétabotot.

HLB

Fotó: Laufer László

A kinevezését nagy megtiszteltetésnek és kihívásnak tekintő Gulyás Zsolt amondó, ha megbíznak az emberben, akkor kutya kötelessége jól csinálni és megfelelni az elvárásoknak. Az egy Békés megyei kistelepülésről származó főrendőr fiatalon még nem akart egyenruhába bújni, inkább tanárként képzelte el jövőjét, fel is vették a nyíregyházi főiskola testnevelés-történelem szakára, bár azzal párhuzamosan beadta jelentkezését a Kossuth Lajos Katonai Főiskolára, ahová szintén felvételt nyert.

– Akkor döntöttem úgy, hogy ennek a nagyobb kihívásnak igyekszem megfelelni, így lettem egyenruhás. A honvédségnél kezdtem a pályafutásomat, onnan kerültem át a határőrséghez. Akkorra már tudtam, hogy életcélom nem más, mint mások és a köz szolgálata – számol be pályája kezdeteiről, hogy azután az Orosházán határvadászszázad-parancsnokként eltöltött évek után Battonyán töltsön el egy évtizedet, ahol tizenkét település gondját-baját viselve vállán a gyakorlatban is munkálkodhatott a közösségért.

– Azok az évek jelentős mérföldkövet jelentenek az életemben – fogalmazott, hozzátéve, hogy a rendőri pálya szépsége és összetettsége egyaránt közrejátszott abban, hogy végül ezt a hivatást választotta.

A főkapitánynak volt már ideje áttekinteni új állomáshelye helyzetét, szerinte a megyei kapitányság elhivatott állománnyal rendelkezik. – A kollégák tényleg rendőrként gondolkodnak és tényleg tenni akarnak a közösségért, hiszen feladatunk nem más, mint hogy garantáljuk az itt élők biztonságát. Azt szoktam mondani, hogy mi közbiztonságot szolgáltatunk, ennek minőségét kell jobbá tenni – árulja el hitvallása lényegét.

Baranyában ugyan évről évre csökken a bűncselekmények száma, de még tovább csökkenthető. Megvannak a módszereik, amiben nagy segítséget nyújt a településeken folyamatosan bővülő kamerarendszer-hálózat is. Ugyanakkor javítani szükséges a felderítési eredményességen, amin az alapos elemző-értékelő munka segíthet. Ez mit jelent? – Ne ad hoc jelleggel legyünk ott valahol, hanem tudjuk, hogy miért vagyunk ott. Akkor legyünk ott, amikor szükséges. Már vannak jelek, a magot elvetettük, elkezdett növekedni, most már csak ápolni kell és helyes irányba terelni – fogalmazza meg vezetői szemléletének egyik sarokpontját.

A főrendőr kardinális problémának tartja a lakásbetörések nagy számát, valamint a kábító- és tudatmódosító szerek elterjedt használatát, ugyanakkor mindkét területen egyre jobbak a felderítési mutatók. – A legfontosabb a bűncselekmények elkövetésének megakadályozása, de ha már megtörtént, akkor minél gyorsabban derítsük fel az elkövetőket. Nincs kis ügy. Ha valakit valamilyen sérelem ér, akkor az a legfontosabb az életében – ahogy nekünk is, ezért kell megpróbálni megoldani minden ügyet és tájékoztatni a sértetteket ügyük állásáról – avat be empatikus hozzáállásának rejtelmeibe.

A főkapitánynak a munkája a hobbija, ám amikor nem a rossz fiúkat üldözi vagy a köz érdekeit szolgálja, hanem a sajátját, akkor nagyon szeret kertészkedni. – Van egy kis birtokunk Békés megyében. A feleségemmel együtt szorgoskodunk a gyümölcsösben, nagyon ki tud kapcsolni – mondja, majd hozzáteszi, hogy másik nagy szenvedélye a makettezés, amivel mostanában újból előszeretettel foglalkozik.

Ám egy új hobbi is magával ragadta: a kirándulás. – Nagyon szeretünk itt lenni, ezért a családommal fel akarjuk fedezni a megye szépségeit. Számunkra minden hétvége egy nyaralás, mert bárhová megyünk, újdonsággal találkozunk. Baranyát átjárja a történelem, minden szegletében találunk valami lenyomatát a történelemnek, ez pedig nagyon izgalmas érzés – vallja.

Névjegy

Dr. Gulyás Zsolt rendőr ezredes, rendőrségi tanácsos 1971-ben született Békés megyében. Gépesített lövésztiszt és harcjármű üzemeltető üzemmérnökként végzett, majd rendészet szakvizsgát tett, idén végzett jogászként a Szegedi Tudományegyetemen. A belügyminiszter 2015-ben Szent György Érdemjellel tüntette ki, egy évre a honvédség vezérkari főnöke elismerő oklevéllel díjazta munkáját. Nős, két gyermek édesapja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!