Lehetőség

2019.05.16. 07:00

Diákmunka külföldön: hasznos és izgalmas is lehet

Közeleg a nyár, hagyományosan ilyenkor vállalnak a fiatalok diákmunkát. A lehetőségek száma az elmúlt években itthon is egyre nőtt, de ha valaki szeretné, már külföldön is eltöltheti a nyarat.

Mészáros Rita

Az előrelátók egy izgalmas külföldi munkán is részt vehetnek a következő hetekben, ugyanis erre is egyre több lehetőség van, amik iránt a pécsi hallgatók is kifejezetten érdeklődnek.

– A szervezetünk főként gyerektáborokban kínál munkát elsősorban az Egyesült Államokban – mondta el Heller Máté, a CCUSA Magyarország munkatársa. – Ezek között vannak háttérmunkák, például konyhai kisegítés, de olyan embereket is keresnek, akik a gyerekekkel foglalkoznak.

A szervezett programokra csak 18 éves kor felett lehet jelentkezni, bizonyos feladatokhoz pedig szükséges az aktív, nappali tagozatos hallgatói jogviszony. Nyelvvizsga nem szükséges, a jelentkezés során az angol nyelvű interjúkon úgyis kiderül, elegendő-e a tudásunk a munkavállaláshoz. Ha alkalmasnak találnak a munkára, nyáron már ki is utazhatunk.

– Mi segítünk megszerezni a vízumot, és ha kell a repülőjegyet is – tudtuk meg Heller Mátétól. – Persze, a jelentkező dönthet úgy, hogy saját maga szervezi meg a kijutást.

A külföldi diákmunkák természetesen bizonyos kiadásokkal járnak, a programoknak van egy adott díja, de ez teljes mértékben megtérül. A jelentkezőnek szállásra és étkezésre sem kell költeni, ezeket biztosítják a munkaadók, így egy kilenchetes munkával 1000-2000 dollárt (300-500 ezer forintot) is kereshet a hallgató.

A táboroztatás csak nyárra vonatkozik, viszont külföldön is kínálnak gyakorlati lehetőségeket, amik hosszabb időre, maximum 18 hónapra szólnak. Ebben az esetben az is előfordulhat, hogy a kinti cég később teljes munkaidős állást ajánl a hallgatónak, ahogyan erre már itthon is egyre több példa van.

Önmagunkról is sokat tanulhatunk

Külföldön vállalni diákmunkát nemcsak anyagi okok miatt éri meg, hiszen sokat tanulhatunk önmagunkról is.

– Egy ilyen program során heteket kell egyedül eltölteni egy idegen országban, távol a családtól, barátoktól – magyarázta Heller Máté. – Ez idő alatt olyan oldalát ismeri meg az ember, aminek később csak pozitív hozadéka lesz.

Emellett munkavállalásnál is előnyt jelenthet a külföldi munkatapasztalat. Amennyiben két hasonló végzettségű ember jelentkezik ugyanarra az állásra, jobb eséllyel indul az, aki kint töltött pár hetet az Egyesült Államokban. Az itthoni cégek között is egyre ismertebbek ezek a programok, és tudják, milyen lehetőségek rejlenek abban az emberben, aki már dolgozott külföldön. És természetesen az angol nyelvtudás is így tud a legjobban fejlődni.

Számos előnnyel járnak tehát ezek a nyári programok, a CCUSA Magyarország ezért is szeretné népszerűsíteni őket. Ennek érdekében a közeljövőben előadásokat szerveznének többek között Pécsen is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!