közgyűlés

2019.05.23. 11:47

Hoppál: a maffiapénzekből működő balliberális ellenzék gátolta a kilábalás gazdaságpolitikáját

Csaknem harminc napirendi pontot tárgyalnak csütörtökön a pécsi képviselők, köztük az egyik legfontosabb a tavalyi évi költségvetés zárszámadásáról szóló dokumentum. Az ülésen napirend előtt emelkedett szólásra ezzel kapcsolatban Hoppál Péter országgyűlési képviselő.

HLB

Hoppál Péter szerint az ötmilliárdos költségvetési többlettel záruló év olyan újdonságot hozott, amelyre hosszú évtizedek óta vártak a pécsiek. Úgy véli, a rendszerváltás után nagyon nehéz helyzetbe került a város, alkalmazkodni kellett a gyökeresen megváltozott gazdasági-társadalmi környezethez, nagy kihívás volt a városépítés és -fejlesztés.

– Ahhoz hasonló mértékű volt a tíz évvel ezelőtti irányváltás, amikor az időközi polgármester-választáson Páva Zsolt lett a városvezető. Korábban a szocialista városvezetés alatt évente négy-öt milliárdos hiány keletkezett, amit hitelekből fedeztek. Minden pécsi lakosra fejenként 250 ezer forint adósság jutott, összességében pedig 40 milliárdos adósságállományt halmozott fel a szociálliberális politikusok által irányított önkormányzat – fogalmazott felszólalásában a honatya.

Hozzátette, a fideszes városvezetés azonban az elmúlt tíz évben szigorú és következetes munkával úrrá lett az adósságon, sikerült elérni, hogy csaknem ötmilliárdos többlettel záruljon a tavalyi évi büdzsé.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a balliberális ellenzék sohasem támogatta a jelenlegi városvezetés azon törekvéseit, amelyek a helyi gazdaság élénkítésére, az adóbevételek növekedésére irányultak. Ellenben amíg ők irányították a várost, folytatták a pénzherdáló, a maguknak jutalmakat osztogató „dzsentroid” költekezést, s ellenzékben nem támogatták a kilábalás politikáját, gátolták a megfelelő gazdaságpolitika irányait. Ráadásul szerinte a balliberálisok maffiapénzek támogatásával működnek, gyanús pénzügyi körök biztosították a listás helyeket számukra.

– Sajnálom, hogy mindeddig nem vonták le a konzekvenciát és nem mondtak le azok, akik belesodródtak ebbe a vállalhatatlan politikába – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

A közgyűlés folytatásában a képviselők több fontos ügyben is döntést hoztak. A levegő minőségének védelme érdekében az önkormányzat betiltja Pécsen a kerti hulladék égetését. A tesztüzem alatt lévő e-közbinga-rendszerrel kapcsolatban napvilágot látott, hogy milyen tarifákkal lehet igénybe venni a Pedelec típusú bicajokat.

A PÉCSIKE névre hallgató rendszer használatához regisztráció szükséges, amely a rendszer internetes oldalán vagy a hét kölcsönző állomás vezérlő oszlopainak végezhet el. A rendszeres felhasználók PÉCSIKE kártyát válthatnak ki a regisztrációs pontokon (Pécs Pont, Biokom Siklósi úti ügyfélszolgálati irodája), amelyre előre feltölthető a bérleti díj összege. A kártya használatához havi, féléves vagy éves bérletet kell vásárolni. A november végéig tartó próbaüzem alatt a rendszeres felhasználók 50 százalékos kedvezménnyel vehetik igénybe a rendszert. A PÉCSIKE kártyát 600 forintért lehet kiváltani, az összeget a plasztiklapocska leadásakor visszakapjuk.

A bérleti díjak tervezett mértéke a következő: az éves bérlet 7500 Ft, a féléves 6000, a havi bérlet 1750 forintba kerül majd, a tesztüzem alatt az utóbbi kettőért feleannyit kell fizetni. A kölcsönzési díjak kapcsán érdemes tudni, hogy az első fél óra ingyenes, a következő fél óráért 250 forintot, másfél órás használatért 500 forintot, két órán át tartó használatért pedig 800 forintot kérnek. Minden további megkezdett fél óra plusz négyszáz forintba kerül.

A Déli Ipari Park területén folyamatban lévő fejlesztésekkel kapcsolatban új szempontok kerültek előtérbe, így az önkormányzat a park teljes területét érintően telekalakítást végez el, amelynek keretében egy összesen 6,5 hektár nagyságú egybefüggő telektestet alakítanak ki, amely akár egyben, akár több telekként is a későbbiekben ipari fejlesztés céljára értékesíthetővé válik – nem mellesleg vonzóbb lesz a befektetők körében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában