Baranyai körkép

2019.05.24. 14:00

Indul a kéményseprés időszaka, érdemes figyelni

Vége a fűtési szezonnak, eljött a kémények felülvizsgálatának az ideje. A családi házaknál az ellenőrzés – ha nincs gazdálkodó szervezet bejelentve -, nem kötelező, de ajánlott. Ha elmarad, lakástűz esetén vitára adhat alapot a kárrendezés során.

wald kata

Újra ölhet a csendes gyilkosnak nevezett szén-monoxid: szakemberek szerint a fűtési szezon kezdetén közérdek, hogy valamennyi fűtőberendezést időben ellenőrizze a lakosság. Somogyban az utóbbi időben is több súlyos baleset rázta meg a közvéleményt, ám ellenőrzéssel megelőzhető a tragédia. A kéményseprőknél sincs megállás, gond, hogy a somogyi kémények nagyjából felénél tártak fel kisebb-nagyobb hibát.

A hivatalos fűtési szezonnak vége, közeleg a meleg idő, eljött a kémények karbantartásának az ideje. Mint ismeretes, 2018. január elsejétől azokban a családi házakban, ahová nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet, nem kötelező a kéményseprés. Ingyenes a szolgáltatás, de időpontot kell egyeztetni. Vagyis, nem jönnek automatikusan házhoz, akkor érkezik a szakember, amikorra időpontot foglalunk.

Idéntől az önkormányzati lakások bérlői számára is ingyenes a kéményseprés – a szabályozás tavaly év végi módosításáig az érintetteknek kötelezően meg kellett rendelni az ellenőrzést, tisztítást, a munka díját pedig ki kellett fizetniük.

Célszerű a karbantartásokat már most elvégeztetni, hogy ne az utolsó pillanatra, a fűtési szezon kezdetére maradjon. A vizsgálatról tanúsítvány készül, amelyen feltüntetik az utolsó műszaki vizsgálat évét, valamint az ellenőrzés során elvégzett műszeres mérések eredményét. Bár nem kötelező az ellenőrzés, de ajánlott. Azért is, mert lakástűz esetén, ha a kémény vagy a fűtőberendezés hibájára vezethető vissza a kár, akkor a biztosító kérni fogja a kéményseprő által kiállított igazolást. Ha a tulajdonos az elvárható karbantartást, ellenőrzést nem teszi meg, ennek minden következményével számolnia kell, függetlenül attól, hogy a családi házakban nem kötelező a kéményellenőrzés. Ha egy lakástűz az ellenőrzés elmaradására vezethető vissza, akkor a szerződő nem tett eleget a kármegelőzési kötelezettségének, ami vitára adhat alapot a kárrendezés során.

Társasházakba hívás nélkül mennek

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság statisztikája alapján elmondható, hogy a baranyaiak rendszeresen élnek az ingyenes kéményseprés lehetőségével. Ami annak is köszönhető, hogy a kéményseprők a települések bejárásával lehetőséget kínálnak a szolgáltatás helyszíni igénylésére, mellyel a nap közben otthon tartózkodó emberek nagy száma élt is. 2018-ban a Baranyában található 23,5 ezer társasház teljeskörű ellenőrzése mellett, közel 11 ezer családi ház 18 ezer kéményét ellenőrizte a katasztrófavédelem.

A társasházakba a kéményseprők hívás nélkül kimennek, a vizsgálatért nem kell fizetni, kivéve, ha egy lakás valamely vállalkozás bejelentett telephelye.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!