vadkár

2019.05.19. 15:30

Mikor a vad szüretel – Tegyünk a megelőzésért

A vadkár a mezőgazdaságban egy egész éven át tartó jelenség. A gazdák számára a legtöbb bosszúságot a vaddisznók által kitúrt növények jelentik, de a szarvasok is nagy pusztítást végeznek. A mezei nyúl és az őz télen rágja meg a repcét, a taposási kár is jelentős lehet.

Dunántúli Napló

Tapasztalatok szerint a mezőgazdasági vadkár túlnyomó részét a vaddisznók okozzák, az általuk keletkezett kár is jórészt a kukoricával vetett nagy táblákban keletkezik.

Így a gazdálkodóknak tisztában kell lennie a kultúrnövények termesztésének megválasztásakor, milyen a környező területek vadsűrűsége, és azok táplálékválasztása. Ha a táplálékkínálat szűk, és valamely kultúrnövény különösen kedvelt, az döntően befolyásolja a kár alakulását és mértékét.

Természetesen a föld használója maga dönti el, hogy a földjébe mit vet, de abban az esetben, ha vadkárosításnak erősen kitett területen például kukoricát vet, azt is figyelembe kell vennie, hogy a kár létrejöttéhez hozzájárult a nem megfelelően megválasztott növénykultúrájával, azaz nem működött közre megfelelően a kár megelőzésében. Ugyanis a mezőgazdasági vadkárt teljesen megszüntetni soha nem lehet, mérséklése azonban mindenki érdeke.

Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Baranya Megyei Szervezetének elnöke elmondta, hogy a vadak miatt keletkezett kárt minden esetben jelenteni kell a vadgazdálkodó felé, akinek kötelező felmérni, majd megtéríteni az okozott kár 90 százalékát, míg a fennmaradó 10 a gazdálkodót terheli. Nyilvánvaló, hogy a keletkezett kár megtérítése az esetek nagy részében nem kompenzálja a kiesett termést, így a gazda érdeke itt is egybeesik a károsításért felelős vadászatra jogosulttal abban, hogy tudásuk és lehetőségük szerint a kár mértékének csökkentésére együttműködjenek.

A károk hatékony megelőzésére is vannak módszerek

A vadak maguk keresik meg a betevő falatokat. Ez pedig sok esetben a növénytermesztőknek okoz komoly károkat. Védekezni lehet, de tökéletes megoldás nincs. Rittlinger József tájékoztatást adott, hogy a legtöbb esetben a vadak kártétele ellen kerítéssel védekezhetünk. A kerítéseknek mindenképpen speciális, vadak távol tartására gyártott hálókból kell készülniük annak érdekében, hogy megfelelő védelmet nyújtson. A fix kerítések után a második legnépszerűbb vadvédelmi eszköz a villanypásztor. Előnye a mobilitás mellett az alacsony beruházási költség és a nagy hatékonyság. Azonban az sem kirívó eset, hogy emberi hajat szórnak el a földeken, mivel az ember szagától félnek a legjobban a vadállatok.

 

Címkék#vadkár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!