különlegesség

2019.05.03. 07:00

Ötven különleges receptet tartalmaz a Pécsi Tudományegyetem nemzetközi szakácskönyve

Egyedülálló nemzetközi szakácskönyvvel rukkolt elő a Pécsi Tudományegyetem, az 50 étel a nagyvilágból címet viselő kötetet kedd délelőtt az országos sajtó számára is bemutatták.

T. V.

Forrás: PTE

Fotó: Csortos Szabolcs

Az elmúlt négy évben megduplázódott a PTE-n tanuló külföldi hallgatók száma, ez a sok diák mind új ötleteket, tehetséget, gondolkodásmódot képvisel. A most megjelent könyv ötven Pécsett tanuló külföldi diák receptjeit tartalmazza, ám a különleges elkészítési módokon túl a fiatalok kultúráját is megismerhetjük. A hallgatók személyes történetein át minden fogás többé válik egy tál ételnél.

Mint azt Berta Anikótól, a PTE Általános Orvostudományi Kar Angol-Német Hallgatói Önkormányzatának irodavezetőjétől megtudtuk, a különleges projektet tavaly ősszel kezdték. A pécsi egyetemen tanuló mintegy 4500 külföldi diák körében felhívást tettek közzé, melyben arra kérték őket, hogy osszák meg a hazájukból származó legautentikusabb receptet. Több, mint százan jelentkeztek, ebből a receptmennyiségből választották ki 46 ország 50 receptjét, melyek bekerülhettek a 236 oldalas kétnyelvű szakácskönyvbe.

A hallgatók minden egyes ételt Lokodi Ákos séffel közösen főztek meg, az ízletes alkotásokat Kalmár Lajos fotózta végig. A fogásokhoz hagyományosan egy helyi italt is társítottak, a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet és a Pannon Borrégió borait, így találkozhat a nemzetközi gasztronómia a magyar borok világával. A PTE hallgatói révén Algériától Vietnámig utazhatunk a gasztronómia világában, a kötet május közepétől országos terjesztésben is elérhető lesz.

Megkóstoltuk

A receptgyűjtemény ételeiből a sajtótájékoztatón ízelítőt főzött Lokodi Ákos a Reggeli étterem csapatával, és a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet borait is kínálták. Ecuadori citromos, paradicsomos ráksalátát, libanoni petrezselymes, mentás hagymás bulgurt, mexikói csirkés chilis tacót és török vöröslencse fasírtot is kóstoltunk. A desszertet sem hagytuk ki, az egyik legismertebb arab édesség, a jordán tejpuding nagyon finom volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!