Pécs

2019.06.12. 11:30

A pécsi hajóskapitány a Karib-szigeteket is többször körbejárta

Steitz Ádám megszállottan imádja a vizet, a tengert, annak ellenére, hogy a Mecsekben tölti élete nagy részét. De azért akadnak bátor vállalkozásai, az Adrián például nála vizsgázott a legtöbb baranyai tengeri hajós.

Mészáros B. Endre

– Hogy került vízközelbe?

– A vízzel és a hajózással a Dunán barátkoztam meg a kilencvenes években. Motorcsónakkal kezdődött, majd az Isztrián, Rabacban összeismerkedtem egy hajóskapitánnyal, és ez indított el a tengeri vitorlázás felé, ami első próbálkozásra örök szerelem lett.

– Ekkora vízi barátság mellett pécsi lakos?

– Volt azért két kitérő. Egy ideig Balatonfüreden éltem, majd fél évet a Karib-szigeteken töltöttem egy nagy hajó kapitányaként. Végül csak hazahozott a szívem, mert hiányoztak a barátok, a rokonok, az ismerősök.

– Hogy boldogul az Adrián?

– Társalgási szinten beszélek angolul, németül, horvátul és olaszul is.

– Milyen nehéz egy tengeri vitorlásvizsga?

– Havonta szervezek ilyen kurzusokat, és gyakorlatilag három nap alatt lezajlik. 30 tonnás vitorlás vagy motoros hajók vezetésére ad lehetőséget, és érdekes módon a horvát hatóság nem kér gyakorlati bemutatót. Onnantól már a kapitány felelőssége, hogy vigyázzon az emberekre, technikára.

– Akkor mi jön még ezután?

– Szervezek nyaralási jelleggel gyakorlati oktatást is. A vizsgázott személy összeszedi a rokoni, baráti társaságát, és együtt egy hajón nekivágunk egy hétre az Adriának.

– Ilyen rálátással mely horvát helyek a kedvencei?

– A városok közül Hvar, a szigetekből a nem turistacélpontokat kedvelem, s ebben a kategóriában Lastovo van az első helyen. És azért kiléptünk a horvát felségvizekről, időnként Pulából levitorlázunk Korfura, meg az albán partokhoz is.

– Mit kóstál egy hét tengeri vitorlázás?

– Úgy 300–600 euró között van egy ilyen vízi apartman. Többnyire horvát óvárosoknál kötünk ki, szóval ott fakultatívan jöhet hozzá minden, ami belefér. Megjegyzem, én már legfeljebb évente egy hónapot vagyok az Adrián. Úgy fogadom az első hajózókat, hogy: Vigyázat, függőséget okoz!

– Testneveléstanárként milyen sportok érintették még meg?

– Kosárlabda volt az alap, de versenyszerűen síeltem is, úttörőként például többször voltam dobogós a Dunántúli Napló-kupán. Szörföztem, vízisíztem, wakeboardoztam, s többnyire mindent oktatói szintig vittem.

Civilben” ingatlanközvetítő

Steitz Ádám 1969-ben született Sárbogárdon. Szülei egy kis sváb faluból, Gyönkről származnak, édesapja testnevelő tanárként került Sárbogárdra, ő már ott nőtt fel, és végezte el a gimnáziumot. Pécsett diplomázott a tanárképző főiskola földrajz–testnevelés szakán, majd különböző kereskedelmi területeken dolgozott, többször volt cégek területi képviselője, de síoktatóként is tevékenykedett, s egy ideje elsősorban ingatlanközvetítéssel foglalkozik. Emellett az ezredfordulótól vezet vitorlástanfolyamokat az Adrián. Elvált, egyedül él.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!