Kontroll

2019.06.18. 17:29

Csak a kijelölt strandokon ellenőrzik a víz minőségét

A megyében összesen három kijelölt természetes fürdőhely üzemel, kettő Orfűn és egy Abaligeten.

W. K.

A vízpartok kedvelőinek érdemes tudni, hogy a megyében mindössze három tóban javasolják a csobbanást a szakemberek. Az engedélyezett természetes fürdőhelyek között ugyanis csak az orfűi Kistó strand, a Pécsi-tó gát melletti részénél található szabadstrand és az abaligeti I. számú tó szabadstrandja szerepel.

Ezeken a helyeken a víz minőségét a Baranya Megyei Kormányhivatal munkatársai folyamatosan ellenőrzik. Az első vizsgálat már májusban, a szezon kezdete előtt megtörtént. A fürdővíz minősége mindhárom helyen megfelelt a szükséges követelményeknek. A nyári hónapokban pedig meghatározott ütemterv szerint további vizsgálatok is lesznek.

A Nemzeti Népegészségi Központ nemrégiben összesítette a hazai természetes fürdővizek minősítésének eredményeit. Ebből az látszik, hogy az Abaligeti-tó és az Orfűi-tó vize jó, a Pécsi-tó vize pedig kiváló minősítést kapott.

A melegben azonban nemcsak az említett három strand telik meg, a pécsváradi Dombay-tónál, a Duna mohácsi szakaszán és a drávaszabolcsi kikötőnél is sokan megmártóznak. Ezeken a helyeken azonban a strandolás nem javasolt, hiszen itt a víz minőségét nem ellenőrzik rendszeresen, a fürdőzéshez tehát nem biztosítottak a közegészségügyi feltételek.

A szakemberek felhívják a figyelmet, hogy a természetes fürdőhelyeken, különösen a folyóvizeken a vízmélység hirtelen változása és a sodrás veszélyes lehet. El kell kerülni a felhevült testtel történő hirtelen vízbeugrást, és fontos, hogy a szülők gyermekeiket soha ne hagyják felügyelet nélkül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában