hitélet

2019.06.28. 14:00

Egy papra akár húsz falu is juthat

Az Ormánság aprófalvas jellege miatt van olyan plébános, aki több mint húsz településen teljesít szolgálatot.

Zsigmond József

A papi utánpótlás akadozása nem magyar sajátosság, egész Európában jelentős hiány tapasztalható. Ez a tendencia Magyarországra, azon belül Baranyára is jellemző. A megyében a rendszerváltáskor 90 papot tartottak számon, jelenleg pedig 52-en teljesítenek szolgálatot.

A papok átlagéletkora Baranyában 50 év körül alakul. Nyugdíjazási kérelmüket 75 évesen kell benyújtaniuk, amit a püspök bírál el. Ez átlagban a megyében egy-két főt tesz ki évente. Ha minden évben legalább annyi papot szentelnének, mint az idén (35), akkor is átlagosan minimum kétszer annyival fogyna a létszámuk.

A kialakult paphiány miatt évente több plébániát kell összevonni. Mint a Pécsi Egyházmegye sajtóosztályától megtudtuk, átlagban egy plébános 4-5 településen tart szolgálatot, de az aprófalvas Ormánságban ez jóval magasabb számot jelent, van, ahol meghaladja a húszat is. A plébános feladatai közé tartozik a szentmise bemutatása, szentségek kiszolgáltatása, gyóntatás, esketés, keresztelés, temetés, beteglátogatás, s az egész plébániai közösség vezetése, ideértve a plébániai adminisztráció feladatait is.

– Magyarországon minden település tartozik egy paphoz. Akkor is, ha ott egyetlenegy katolikus hívő sincsen. De ha bármi is történne ott, tegyük fel keresztelésre, temetésre, esketésre kerülne sor, akkor legyen, aki ezt el tudja látni – mondta lapunknak Porpáczy Attila görcsönyi plébános, aki 28 faluban teljesít szolgálatot. – Volt már erről korábban egy cikk, akkor úgy tekintettek rám, mint egy szuperhősre, pedig ez nem azt jelenti, hogy vasárnaponként 28 faluban misézek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!