arckép

2019.06.25. 14:00

Elköszön Sárkányné Lengyel Mária, a „Leőwey lelke”

A Leőwey Klára Gimnázium igazgatóhelyettese, Sárkányné Lengyel Mária tavaly Németh László Díjat kapott, idén Köznevelési Életműdíjjal ismerték el a munkáját.

Mészáros B. Endre

Az iskola szürke eminenciása ő, akit mindenki ismer, mindenki szeret, mindig ott van, ha szükség van rá, de soha nem tolakodik az előtérbe. Marika néni 41 év tanítás után jövő februárban nyugdíjba készül, s most döbben rá a szülői és a gyereksereg, a tantestület, hogy valami hamarosan nagyon megváltozik a Leőwey életében.

– Tavaly Németh László Díjat kapott. Annak hol a helye a tanári életművében?

– „Tartsanak ki a divatok szellemében amellett, aminek a szépségéről, igazságáról meg­győződtek.” Németh László ezt írta a diákoknak az iskola emlékkönyvébe, és én is ezt képviseltem mindig. Hitelesnek lenni szeretetben, segítésben, humánumban, nevelésben ez volt a legfontosabb számomra, ezért is érzem ezt az elismerést óriási megtiszteltetésnek.

– Nem lett túl korán igazgatóhelyettes?

– Tény, hogy csak egy saját osztályom volt, aztán három gyermeket szültem, és amint visszatértem, dr. Szolcsányi Jánosné felkért erre a munkára. Az igazság az, csupán annyi történt, hogy ekkortól nem egy osztály, hanem egy egész iskola osztályfőnöke lettem.

– Mivel vívta ki ezt a posztot?

– Úgy hiszem az döntött, hogy a nyolcvanas évek elején, amikor erre még nemigen volt példa, kiemelkedő cserediák-kapcsolatot építettünk ki német nyelvterületen a Graz-Liebenau középiskolával. Olyan különlegeset, hogy még tévéfilmen is megörökítették.

Volt egy szomorú esemény, egy fájdalmas törés az életében.

– A fiam, Tamás a gimnázium végzős tanulója volt, amikor autóbalesetben elhunyt. Csak a kollégák, a gyerekek, az iskola odafigyelésének, szeretetének köszönhetem, hogy túléltem ezt az időszakot.

– Mi volt a hivatalos feladata az „egész iskola osztályfőnökeként”?

– Minden, ami a tanítási órákon kívül történt. A szervezeti kultúra összes elemével foglalkoztam, a hagyományápolástól a kapcsolatépítésen át a közösségi programokig. Amikor az igazgatónőnk nyugdíjba ment, úgy köszönt el tőlem: Marili, mert így hívott, te vagy a Leőwey lelke. Maradj is az!

– Mi az, amire kifejezetten büszke az eltelt évtizedek során?

– Hogy Habsburg Ottótól híres művészeken át Áder János köztársasági elnökig csodálatos vendégek fordultak meg az iskolában. Másrészt a szívügyemnek tekintem a szalagavatóinkat. Országosan is kimagasló esemény, több mint háromezer emberrel a sportcsarnokban. Jövő januárban ezen a téren is a hattyúdalomra készülök és átadom a stafétabotot.

– Mi jön ezután?

– Rengeteg utazás, egy kis sport és az unokák.

Itt is érettségizett

Sárkányné Lengyel Mária 1955-ben született Pécsen. A Belvárosi Általános Iskolába járt, a Leőwey Klára Gimnáziumban érettségizett német nemzetiségi tagozaton. A Szegedi JATE-n diplomázott történelem-német szakon, majd egy év kitérővel az ANK Általános Iskolában visszatért tanítani a Leőweybe 1980-ban, ahol 1991-től igazgatóhelyettesként dolgozik. Férje villamosmérnök, pályázatokat ír, projekteket menedzsel. Két lányuk van, Krisztina 38 éves jogász és Andrea 33 éves közgazdász. Az ötödik unokát várja a család.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!