Marad a házi védekezés

2019.06.21. 11:30

Idén sem pusztítják a kullancsokat, nincs engedélyezett szer

A tél enyhe volt, az elmúlt időszakban pedig a csapadékos időjárást napsütés váltotta fel, ami mind a kullancsoknak kedvezett.

M. R.

A kullancsok idén elég hamar megjelentek, már tavasz elején is sok volt belőlük, azóta a helyzet csak romlott. A kis vérszívók már nemcsak az erdei tisztásokon fordulnak elő, városi környezetben is találkozhatunk velük. Ráadásul sok kullancs fertőzött, az emberre és az állatokra veszélyes betegségeket terjeszt. Egyik olvasónk ezért arra volt kíváncsi, mi az akadálya annak, hogy nincsen szervezett irtás az ízeltlábúak ellen.

Az ok egyszerű: az országban jelenleg nincsen a kullancs­irtásra engedélyezett készítmény. A korábban erre a célra egyedüliként engedélyezett rovarirtó koncentrátum forgalomba hozatalát 2007-ben vonták vissza egy uniós jogszabály értelmében. Az irtószer hatékonyságát nem tudták kellőképpen igazolni. Azóta több próbálkozás is történt új szer engedélyezésére, de eddig egyik sem járt sikerrel, így a kullancsok permetes irtására nem lehet számítani a közeljövőben.

A vérszívóknak ráadásul kevés természetes ellenségük van, néhány madárfaj eszi meg őket, és bizonyos fonálférgek támadhatják meg, amik halálosak a kullancsokra nézve. A csípések ellen tehát csak megelőzéssel tehetünk. Erdei túrák alkalmával mindenképpen használjunk valamilyen kullancsriasztó szert a bőrünkre és ruházatunkra juttatva. Igaz, a nagy melegben ez nehezen megoldható, de a kirándulások során viseljünk zárt öltözetet, hogy a vérszívók nehezebben érjék el a bőrfelületet. Érdemes figyelembe venni, hogy a világos színű ruházaton sokkal könnyebb észrevenni a sötét színű kullancsokat.

A túra után alaposan vizsgáljuk át testünket, és ha kullancsot találunk minél előbb, szakszerűen távolítsuk el, mivel így jelentősen csökkenthető a fertőzés kockázata.

Védőoltással megelőzhető a vírusos agyvelőgyulladás

Hazánkban a kullancs által terjesztett két legfontosabb betegség a vírusos agyvelőgyulladás és a Lyme-kór. Utóbbi legjellegzetesebb tünete a csípés helyén jelentkező bőrpír. A Lyme-kór jól gyógyítható, védőoltással nem megelőzhető betegség. A vírusos agyvelőgyulladásos fertőzések kisebb részében enyhe betegségtünetek jelentkeznek, majd a panaszok gyorsan megszűnnek. Minden ötödik betegnél azonban ezt egy második, lázzal és a központi idegrendszer gyulladásával járó szakasz követi. A betegség ilyenkor kórházi ellátást igényel, de a fertőzés védőoltással megelőzhető. Megyénkben tavaly 15 Lyme-kóros esetet regisztráltak, kullancs által terjesztett vírusos agyvelőgyulladásról nem érkezett bejelentés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!