jobb nekik

2019.06.27. 10:50

Inkább ne etessük a madarakat nyáron

A megye természeti környezetének állapota nem igényli az egész éves etetést, így áprilistól októberig másként kell és lehet segíteni a különböző apróvadakon.

B. D.

Azonban az téli vadetetés befejezésének megfelelő időzítésével és az utolsó hónap eleségkínálatának némi átalakításával, különösen a települési madarak számára nyújthatunk tavasszal is segítséget. A madarak tavaszi vonulásának és költéskezdésének időzítésében az egyik legfontosabb szempont a megfelelő táplálékellátottság.

– A vadak téli etetése a szaporulat és az vadállomány egészsége miatt ajánlott, míg a nyári időszakban az erdővel határos mezőgazdasági területek terményeinek védelme a cél – mondta el Gondos Gyula, a Baranya Megyei Vadászkamara titkára és hozzátette, hogy ezt a fajta etetést a Vadászkamara országosan is támogatja. – Ez természetesen a nagyvadakra értendő, az apróvadak, mint például a nyúl vagy a különböző madarak ilyenkor maguktól is megtalálják az élelmet, így nem ajánlott azok nyári etetése – tájékoztatott bennünket Gondos Gyula.

Megtudtuk azt is, hogy alapvetően az emberek nagy része nincs tudatában annak, hogy a madarak etetése felesleges, különösen nyáron, amikor korlátlanul találnak maguknak táplálékot. Ugyanis ilyenkor az etetés kikapcsolja ezeknek a vadállatoknak a természetes vonulási ösztönét. A tapasztalatok alapján elég néhány hétnyi intenzív etetés, és a terület madarai már nem repülnek délre, hanem várják a megszokott táplálékot. Ráadásul erre nevelődnek fiókáik is, hiszen ők pont a nyári szezonban tanulják meg, hogy gyakorlatilag nincs más dolguk, mint várni az ételt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában