Allergia

2019.06.02. 15:30

Itt a szezon, nő már a parlagfű Baranyában is

Szigorodott a parlagfű elleni védekezésre vonatkozó jogszabály – eddig a virágbimbó kialakulását június 30-ig kellett megakadályozniuk a földhasználóknak. Idéntől ezt a határnapot törölték, az ellenőrzések folyamatosak.

Wald Kata

Változott a parlagfű elleni védekezi kötelezettségről szóló jogszabály: törölték a parlagfű virágbimbó kialakulásának megakadályozására vonatkozó június 30-ai határnapot. Az új előírások értelmében „a földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.” Azaz, ha a helyszíni ellenőrzés során – függetlenül annak időpontjától – megállapítást nyer, hogy a földhasználó ennek nem tett eleget, a hatóság megindítja az eljárást.

A védekezési kötelezettség teljesítését belterületen a jegyző, külterületen és zárt kertben a Baranya Megyei Kormányhivatal ellenőrzi. A felderített, parlagfűvel szennyezett ingatlanokon az eljáró hatóság közérdekű védekezést rendel el. A kényszerkaszálás és minden ezzel kapcsolatos hatósági feladat költsége a védekezést elmulasztót terheli. A kormányhivatal a mulasztóval szemben, minden esetben növényvédelmi bírságot szab ki, melynek összege 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. A büntetés mértékét esetenként a fertőzött terület nagysága, valamint a parlagfűvel való felületi borítottság határozza meg.

Fontos tudni, hogy ha a parlagfű megjelenése szempontjából legérzékenyebb kapás kultúrákban (napraforgó, kukorica, szója) a vegyszeres gyomirtás időszakában megfelelő mennyiségű bemosó csapadék hullik, a gyomnövény fertőzöttsége minimálisra csökkenthető, azonban csapadék nélkül nagyon erős fertőzöttség alakulhat ki.

Közel hétmillió forint volt a bírság

Tavaly a Baranya Megyei Kormányhivatal szakemberei a felderítés során közel 20 ezer kilométert tettek meg. A helyszíni ellenőrzések során felvett 366 jegyzőkönyv alapján a hatóság minden esetben megindította az eljárást, ami a megelőző évhez képest mintegy 30 százalékos növekedést jelent. Az eljárással érintett területek nagysága Baranyában 302,18 ha volt. 207 esetben közérdekű védekezés rendeltek el, ami közel 155 hektár nagyságú területet érintett. A hatóság összesen közel hétmillió forint összegben szabott ki növényvédelmi bírságot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában