két keréken

2019.06.05. 07:00

Javában tart az e-bringák tesztüzeme, mutatjuk a tarifákat

A legutóbbi közgyűlésen döntés született arról, hogy a tesztüzem alatt lévő pécsi e-közbringa-rendszerben használatos Pedelec típusú bicajokat milyen tarifákkal lehet igénybe venni.

HLB

Mint ismert, a Klinikai Központot a Zsolnay-negyeddel összekötő egyetemi kerékpárút-hálózat útvonalán hét – közülük hat napelemes rendszerrel működő – e-bringa-állomást telepítettek. Az üzemeltetésért felelős Biokom diszpécserszolgálatán keresztül távfelügyeleti informatikai eszközökkel követik nyomon a kerékpárokat és a dokkolók kihasználtságát.

A PÉCSIKE névre keresztelt rendszer használatához regisztráció szükséges, amely a rendszer internetes oldalán vagy a hét kölcsönző állomás vezérlő oszlopainak végezhetünk el. A rendszeres felhasználók PÉCSIKE kártyát válthatnak ki a regisztrációs pontokon (a Széchenyi téri Pécs Pontban és a Biokom Siklósi úti ügyfélszolgálati irodájában), amelyre előre feltölthető a bérleti díj összege.

A kártya használatához havi, féléves vagy éves bérletet kell vásárolni. A november végéig tartó jelenlegi próbaüzem alatt a rendszeres felhasználók 50 százalékos kedvezménnyel vehetik igénybe a rendszert. A PÉCSIKE kártyát 600 forintért lehet kiváltani, az összeget a plasztiklapocska leadásakor visszaadják. (A miskolci Bike kártya 500 forintba, a győri szintén 600 forintba kerül.)

A bérleti díjak tervezett mértéke a következő: az éves bérlet 7500 Ft, a féléves 6000, a havi bérlet 1750 forintba kerül majd, a tesztüzem alatt az utóbbi kettőért feleannyit kell fizetni. Miskolcon és Győrben – hagyományos bicajok esetén – az előbbi tarifája 9000, illetve 8800 forint, míg féléves bérlet ára 6000, illetve 5700 forint, ebben a két városban nincs mód havi bérlet vásárlására. Pécsen az éves bérlet március elsejétől november végéig érvényes, tehát kilenc hónapig használható.

A kölcsönzési díjak kapcsán érdemes tudni, hogy az első fél óra ingyenes, a következő fél óráért 250 forintot, másfél órás használatért 500 forintot, két órán át tartó használatért pedig 800 forintot kérnek. Minden további megkezdett fél óra plusz négyszáz forintba kerül.

Azokra is gondoltak, akik csak alkalomszerűen vennék igénybe az e-bringa-rendszer által nyújtott előnyöket. Az alkalmi felhasználó a regisztrációt követően a jegy megvásárlásával és a kölcsönzési díj megfizetésével használhatja a bringát. Pécsen a napijegy 350 forintot kóstál (ugyanennyi Miskolcon, ötven forinttal drágább Győrben), a háromnapos tikett 700 forint (csakúgy. mint Miskolcon, Győrben 800), míg a hétnapos jegy ára 1200 forint, csakúgy, mint a borsodi megyeszékhelyen, Győrben kétszáz forinttal drágább.

Az első fél óra ingyenes, egy órai használatért 250, másfél órás kiruccanásért 500, két órán át tartó furikázásért 800 forintot kell perkálni, minden további megkezdett félóra plusz négyszáz forintba kerül.

Pécsen nincs kaució, a rendszer jegyvásárlás esetén 8400 forintot foglal le letétként a felhasználó bankszámláján (a másik két városban ez a tétel 30 ezer forint). Ha lejárt a jegy, a letét összegéből a rendszer levonja a jegy árát és a kölcsönzési díjat, a megmaradó összeg pedig három napon belül elérhetővé válik a felhasználó bankszámláján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!