arckép

2019.06.08. 14:11

Riegl Gábor szerint az ipari parkok megtelnek célzott funkcióval

​Riegl Gábor megyei főépítészként és a megyei önkormányzat Területfejlesztési Osztályának egyik vezetőjeként átlátja a megyében történő beruházásokat. Az uniós forrású projektek nagy részében a hivatal is partnerként vesz részt.

Zs. K

​– Mi irányította erre a pályára?

– Már a középiskolai tanulmányaim megkezdése előtt kerültem kapcsolatba a geodéziával, így a földmérő technikumra jelentkeztem. Jó eredménnyel végeztem, de addigra már tudatosult bennem, hogy szélesebb látókörre, komplexebb tudásra vágyom. A konkrét telken, épületen, esetleg utcaképen túl a település egész rendszere érdekelt, így vezetett az utam a településmérnöki szakra. A munkával töltött évek csak megerősítették bennem a szakma iránti elhivatottságot, a mérnöki gondolkodás az életem minden részére kihat.

– Mi a területfejlesztési osztály feladata a pályázatokkal kapcsolatban?

– 2012-ben a területfejlesztés lett az elsődleges feladata a megyei önkormányzatnak, ekkor kezdtük el azoknak a stratégiai dokumentumoknak a gyártását, amelyek a 2014–2020-ig tartó EU ciklusra meghatározták a megye fejlesztési irányait, hétéves forrásfelhasználását. A rendelkezésre álló 38 milliárd forintból 23 milliárd forintnyi elszámolható költséget kezelünk úgy, hogy a hivatal konzorciumi partnerként vesz részt a projektekben. Négyfős osztállyal indultunk, és mára 18 főre bővültünk.

– Mit jelent ez konkrétan munkaórában?

– A teendőket próbáljuk beleszorítani a munkaidőbe, de nem ritkán a szokásos hivatali munkavégzéstől eltérően kell dolgozni. Nagyon sok olyan szituáció van, amikor a kollégák – természetesen velünk vezetőkkel együtt – pluszmunkát végeznek. Akkor éreztük ezt igazán, amikor a pályázatokat írtuk, melyeket nyilvánvalóan határ­időre be kellett adni. Amikor összecsúsznak a feladatok, nincsenek üres óráink.

– A pályázatokból melyeket lehet kiemelni?

– Elmondható, hogy nagy tapasztalatokat szereztünk a jól előkészített ipari parkok, iparterületek fejlesztését illetően. Nagy kihívás volt a bólyi ipari park bővítése, amely több ütemben valósult meg, illetve a pellérdi iparterület is már elkészült. Nagy igény volt ezen fejlesztésekre, a megvalósított kivitelezéseket követően pedig azt látjuk, hogy a infrastruktúrával ellátott területek után nagy az érdeklődés, az épületek megtelnek a célzott funkcióval.

Naponta ingázik Siklós és Pécs között

Riegl Gábor 2012-től dolgozik a Baranya Megyei Önkormányzat Hivatalában, ezt megelőzően tíz évet töltött el szülővárosában, Siklóson az önkormányzatnál. A Baranya Megyei Önkormányzat Hivatalában a Területfejlesztési Osztály egyik vezetőjeként a megyei főépítészi feladatokat is ellátja. Családjával, párjával és 10 éves lányával Siklóson él, minden nap ingázik Pécsre. Korábban Siklóson küzdősportot űzött, később a technikai sportok irányába fordult. Autó- és motorsportban aktív versenyzőként éveken keresztül ralizott. Jelenleg kerékpározik és fut.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!