magyarok kenyere

2019.07.27. 11:30

Idén is rengeteg búza gyűlt össze a baranyai gazdák felajánlásából

Idén is rengeteg, közel 38,5 tonna búza gyűlt össze a Magyarok Kenyere program keretében a baranyai gazdák felajánlásából. Az aratás még javában tart a megyében, hiszen még egyelőre nyolcvan százalékon áll a búza betakarítása.

Bátonyi Donát

Idén már kilencedik alkalommal rendezik meg a Magyarok Kenyere jótékonysági programot. A Baranya megyéből induló mozgalom évről évre bővült, a gazdákon kívül – idővel – megmozgatta az egész országot. Ezúttal Sombereken gyűltek össze a szervezők.

A rendezvényen jelen volt többek között Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Baranya megyei elnöke, dr. Őri László, Pécs alpolgármestere, Horváth Zoltán kormánymegbízott, valamint Tarnai Lívia, a Baranya Megyei Kormányhivatal Agrár és Vidékfejlesztési Támogatási Főosztály vezetője is.

Rittlinger József beszédében köszönetet mondott azoknak a gazdáknak, akik felajánlásukkal segítették a rendezvény létrejöttét, majd visszatekintett arra, hogy az idei év nem volt kimondottan egyszerű a gazdák számára, ugyanis ősszel a búzát csak porba tudták elvetni, amelynek eredményeképp nagyon heterogén táblák alakultak ki. A tél folyamán sem volt túl kedvező az időjárás, és tavasszal is kevés volt csapadék mennyisége, ami miatt a búza termésátlaga valamelyest elmaradt a tavalyihoz képest.

Idén 51 ezer hektáron kellett betakarítani a búzát, ez a munka jelenleg nyolcvan százalékon áll, míg tavaly ilyenkor már szinte készen voltak vele. Ennek ellenére, még a tavalyinál is több, közel 38,5 tonna búza gyűlt össze idén, amivel Baranya az élvonalba került.

Őri László elmondta, rendkívüli büszkeséggel tölti el baranyaiként, hogy közel egy évtizede innen indult útjára a mára már országos program, ami a nemzeti összetartozás egyik jelképévé nőtte ki magát.

Határon túlról is érkezik felajánlás

A Magyarok Kenyere olyan jótékonysági program, amelynek keretei között a magyar gyermekeket segítő szervezeteket támogatják, nem csupán a határokon innen, de a határokon túl is. A program során a Kárpát-medence magyarlakta területeiről nemzeti összefogással búzát gyűjtenek a segítőkész adományozóktól, majd a búza egy részét liszt, a másik részét pedig kenyér formájában juttatják el a rászorulókhoz.

A búza gyűjtéséhez igazodva a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara területi egységei megyei búzagyűjtő napokat és kenyérünnepeket szerveznek, majd megrendezik az Összeöntés Ünnepét is, amelyre a Magyarországról és a határon túli területekről felajánlott búza egy jelképes mennyiségét várják.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában