Jönnének a romlásba vivők

2019.07.26. 14:31

Újra a szocialisták egykori erős emberei vennék át Pécs irányítását

Visszatérnének a hatalomba a szocialisták egykori erős emberei Pécsett, ezért a Pécsi Újság.hu áttekintette, milyen eredményeket hozott a baranyai megyeszékhely számára a Gyurcsány Ferenc által is irányított párt.

B. M. (forrás: Pécsi Újság.hu)

Bár még nem jelentették be az októberi önkormányzati választáson induló képviselőjelöltek névsorát a balliberálisok, de ahogy arról beszámoltunk, várhatóan Nyőgéri Lajos, az MSZP egykori pécsi frakcióvezetője és Kunszt Márta, az MSZP korábbi alpolgármestere, a DK helyi elnöke lehetne a két alpolgármester Pécsen, hogyha megnyerik a voksolást – olvasható a Pécsi Újság.hu-n

Politikusként mindketten részesei voltak annak az időszaknak, amikor Gyurcsány Ferenc akkori pártja, az MSZP vezette a várost és az országot. Most úgy számolhatnak, hogy az MSZP-P-frakciószövetség tagja, Mellár Tamás által alapított „civil” szervezet ernyője alatt térnek vissza a hatalomba, s baloldali forrásaink szerint nem kizárt, hogy rögtön alpolgármesterként irányíthatnák a várost.

Azért van külön ernyőszervezetre szükség, mert a szocialista városvezetés regnálása idején történt botrányok, a 2006-os őszödi beszéd emléke még élénken él a választókban, ezért a Gyurcsány Ferenc által most és korábban vezetett pártok politikusaira jóval kevesebben szavaznának.

Ismeretes, korábban Mellár Tamás a baloldali polgármesterjelöltjüket alkalmatlannak tartotta, ráadásul szerinte nem is független, hanem bizonyos gazdasági érdekkörök embere. Sőt, Mellár szerint neki az MSZP egykori pénztárnoka, Puch László mutatta be a baloldali polgármesterjelöltet, aki az EP-választáson az MSZP mellett kampányolt Pécsett Újhelyi Istvánnal. A balliberálisok – a Momentum után – egyébként az EP-választáson hatalmas kudarcot produkáló Jobbikkal is szövetkeztek, pedig korábban a pécsi jobbikosok sem kértek a közös polgármesterjelöltből.

Mínusz 47 milliárd

A szocialista városvezetések tetemes tartozásokat halmoztak fel, a 47 milliárdos adósság terhét az Orbán-kormány vette le Pécs válláról, ugyanakkor a rendszerből fakadó súlyos örökséggel meg kellett birkóznia az új városvezetésnek. Ezért komoly megtakarítási lehetőségeket kellett keresni. Idénre érték el azt, hogy immár a költségvetés pozitív mérleggel záruljon.

Megépítették volna a lokátort

Hiába tiltakozott a Civilek a Mecsekért Mozgalom évek óta, és hiába utasította el a helyi népszavazáson több tízezer ember azt, hogy Pécs közigazgatási területén belül katonai radar épüljön, a szocialisták mégis a megépítése mellett döntöttek. Ezt maga Gyurcsány Ferenc kormányfő jelentette be. A lokátor megépítését végül a fideszes kormány akadályozta meg.

Jutalmazták magukat

Miközben az önkormányzat a csőd szélére sodródott, a szocialista-liberális városvezetés idején összesen 3,1 milliárd forintot fizettek ki jutalmakra. Köztük voltak a városvezető politikusok is, így például az MSZP mostani elnöke. Tóth Bertalan volt, hogy egy nap kétszer is vett fel jutalmat, de a DK-t Pécsen vezető Kunszt Márta MSZP-s politikusként is milliókat vitt haza.

Expo Center: milliárdok

Az elvileg vásárok megrendezésére épített létesítmény úgy készült el, hogy az előzetesen becsült 200-300 milliós költség helyett többmilliárdos hitelt kellett felvenni rá, s az alvállalkozók egy részét ki sem fizették. A hitelt a mai napig nyögi a pécsi vagyonkezelő. Az ingatlan megfelelő hasznosítására is csupán a szocialistákat leváltó városvezetés alatt történtek komolyabb lépések.

Azt mondták, nem emelnek

A szocialista városvezetés idején a közműszolgáltatók árai folyamatosan nőttek. Az eljárásuk egyik legpontosabb példája volt az, amikor az őszi önkormányzati választások előtt nyáron még levették a napirendről az áremeléseket és megígérték, hogy nem emelnek díjakat, decemberben egyszerűen megemelték a közszolgáltatások árait: ekkor csak a távhő díja közel 50 százalékkal nőtt.

Életveszélyes iskolák

Bár köztudott volt, hogy az IMS-szerkezetű házak veszélyesek lehetnek, a szocialista városvezetések hagyták, hogy egyszerre három ilyen típusú iskola is olyan állapotba kerüljön, hogy azokat veszélyessé kelljen nyilvánítaniuk a szakembereknek. Ez a feladat is a fideszes városvezetésre hárult, a három iskolából kettőt már sikerült megújítani, az utolsó modernizálása küszöbön áll.

Lepusztult óvodák

Az 1950 és 1990 között épült pécsi óvodákban és bölcsődékben 2010-ig szinte semmilyen komolyabb fejlesztés nem történt. A magukra hagyott intézményeket is gyökeresen meg kellett újítani: 2010 és 2019 között a városfejlesztési forrásokból már megújult tucatnyi intézmény 2,5 milliárd forint értékben, s további fejlesztések is tervben vannak.

Botrányos buszeladás

A szocialista városvezetés 2008-ban részben privatizálta a pécsi buszvállalatot, majd egy kézzel írt számlán az új menedzsment eladta a pécsiek buszait. Az ügyben büntetőeljárás indult. A Pécsi Törvényszék első fokú ítéletében kimondta: összesen 6,8 milliárd forintos vagyoni hátrányt akartak okozni, ténylegesen közel 700 milliós kár érte a városi céget.

Asszisztáltak a díjemeléshez

2009-re kiderült, hogy a vízmű magánbefektetője, a Suez ahelyett, hogy alacsonyan tartotta volna az árakat, és a még így is tekintélyes nyereségét fejlesztésre fordította volna, leányvállalatainak veszteségeit finanszírozta. A szocialista városvezetés mindehhez azzal asszisztált, hogy az időről időre jelentkező rezsiemelési igényeit támogatta a cég számára a közgyűlési többségével.

Szántóföldből ipari park

Egy, a szocialista városvezetéssel kiváló kapcsolatot ápoló ingatlanos elérte, hogy a város egy szántóföldet gazdasági területté minősítsen át, amivel megsokszorozták az értékét. Így ahelyett, hogy az önkormányzat maga alakított volna ki ipari parkot, azt egy magáncég tette meg, és a városnak, államnak kellett visszavásárolnia a terület egy részét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!