vigyázat!

2019.08.28. 14:00

Már a hirdetésekből is felismerhetők a tűzifával csalók

A legtöbben ilyenkor, augusztus végén szerzik be a télire való tűzifát – vásárláskor nagyon körültekintőnek kell lenni, Baranyában is akadt jogszerűtlen hirdetésekre a hatóság.

Wald Kata

Fotó: Imre György

Hamarosan beköszönt az ősz, a téli tüzelő beszerzésének itt az ideje. Sokan már a nyár elején gondoskodtak a tűzifa megvásárlásáról, a kereskedők tapasztalatai szerint ilyenkor, augusztus vége felé nő meg igazán a kereslet.

Bár az átverések miatti panaszok ritkulnak, érdemes vevőként óvatosnak lenni. A jogszabályi előírások szerint a tűzifát értékesítőknek be kell jelentkezniük a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal hatósági nyilvántartásába, és a hirdetésekben fel kell tüntetniük a hivatal által kiadott ún. EUTR technikai azonosítószámot. Azoknak, akik a saját erdejükből adnak el faanyagot, elegendő az erdőgazdálkodói kódjukat jelölni. Mindkét azonosítószám lehetővé teszik a hirdető azonosítását, így a vele szembeni panaszok, reklamációk is könnyebben érvényesíthetők.

A Nébih ellenőrzéséi során jócskán akadt jogszerűtlennek bizonyuló weboldalakra, illetve hirdetésekre – baranyaiakra is többek között. Éppen ezért a hatóság azt javasolja, hogy tűzifa vásárlása előtt minden esetben ellenőrizni célszerű a hirdetésben, vagy a weboldalon feltüntetett adatokat, megelőzve azt, hogy megbízhatatlan forrásból vásároljunk. A hirdetésben szereplő EUTR azonosítószám valódisága leellenőrizhető a Nébih honlapján (http://portal.nebih.gov.hu/felir-kereso).

Ha ez a szám stimmel, a megrendelés során célszerű azt is jelezni, hogy csak szállítójeggyel együtt érkező tűzifa-szállítmányt vagyunk hajlandóak átvenni. A számla vagy nyugta szintén elengedhetetlen, és kötelezően átadandó a tűzifa-vásárlási tájékoztató is. Az áru átvételekor fontos azt is ellenőrizni, hogy a szállítójegyen a feladó rovatban a hirdető megnevezése, telephelye, erdőgazdálkodói kódja vagy EUTR technikai azonosítószáma, adószáma, valamint a szállított tűzifa fafaja és mennyisége, továbbá a szállító jármű rendszáma fel van-e tüntetve.

Ami túlságosan olcsó, az gyanús

Fogyasztóvédelmi szakemberek azt tanácsolják, hogy inkább köbméterben mérve, térfogatra vegyünk tüzelőt, így könnyebben ellenőrizhető a mennyisége, azt a víztartalma nem befolyásolja. Ha tömegre vesszük, fontos, hogy hitelesített mérlegen mért, mérlegjegy, vagy más, mérlegelést hitelesítő dokumentum alapján kiállított számla birtokában fizessünk.

A túlságosan alacsony áron kínált tüzelő mindig gyanús kell, hogy legyen. Az ömlesztve szállított, a platóról leborított fa mennyiségét lehetetlen ellenőrizni. Ha mázsára határozzák meg az árát előfordulhat, hogy előtte locsolják, hogy többet nyomjon. A jó tűzifa egyébként maximum 20% nedvességtartalmú keményfa. Nedvességtartalmát hipermarketekben is kapható mérőeszközzel ellenőrizhetjük.

Semmiképp sem vásároljunk EUTR azonosítóval nem rendelkező kereskedőtől, mert az illető nem tudja bizonyítani, hogy az alkalmazandó jogszabályokat betartva, a kellő gondosság elvén alapuló rendszereknek megfelelő fakitermelésből származik a fa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában